I-39 GutsMuths-Preis Klasse II
Beschrijving
medaille type b (voorzijde)
Achtergronden
De GutsMuths-Preis is gesticht op 9 februari 1961 in 3 klassen: klasse I, klasse II en klasse III. De prijs is genoemd naar Johann Christoph Friedrich GutsMuths (1759 - 1839); een leraar en pedagoog die vooral bekend is geworden om zijn rol in de ontwikkeling van de lichamelijke oefening.
De prijs kon worden toegekend als erkenning voor uitstekend wetenschappelijk werk dat geschikt is om de ontwikkeling van de socialistische fysieke cultuur in de Duitse Democratische Republiek in theorie en praktijk te bevorderen
De prijs kon zowel aan individuen als aan collectieven tot 10 personen worden toegekend. In de regel kon een individu of een collectief meerdere malen met de prijs worden onderscheiden. Het aantal toekenningen was begrensd tot 5 per jaar. Bij de prijs hoorde een medaille in een etui, een oorkonde en een geldbedrag:
klasse I: 3.000 mark (individu); 10.000 (collectief)
klasse II: 2.000 mark (individu); 6.000 (collectief)
klasse III: 1.000 mark (individu); 4.000 (collectief)
Vanaf 1974 werd de prijs nog maar in één klasse verleend.
Voor collectieven was voor ieder lid een medaille en oorkonde beschikbaar.
Toekenning van de prijs vond in de regel plaats door de "Staatssekretär für Körperkultur" op 7 oktober - de nationale feestdag. De medaille was niet draagbaar.
medaille type b (achterzijde)
Beschrijving medaille
De zilverkleurige medaille heeft een diameter van 45 millimeter. Op de voorzijde staat het portret van Christoph Friedrich GutsMuths.
Op de achterzijde staat de tekst: "GUTSMUTHS / PREIS 2. Klasse". Er boven staan een drietal 1/3 cirkels, er onder 2 gekruiste lauriertakjes.
De medaille kende geen los draagteken.
De afgebeelde medaille weegt 40,0 gram.
Het zilvermerk bij type b is aan gebracht op de achterzijde. Bij het aanbrengen is het stempel enigszins verschoven.
originele doosje
Typen medailles
In de "DDR Spezialkatalog Band I" van Bartel worden drie typen onderscheiden van de "GutsMuths-Preis II. Klasse":
(1961 - 1970) type a: zilver .900, zilvermerk in de rand, 45 mm, met klasse-aanduiding
(1971 - 1972) type b: zilver .900, zilvermerk op de achterzijde, 45 mm, met klasse-aanduiding
(1973) type c: non-ferrometalen, 45 mm, met klasse-aanduiding
Oorkonde 1972
Een voorbeeld van de oorkonde die werd uitgereikt bij de GutsMutHs-Preis II. Klasse. De prijs is uitgereikt aan een collectief bestaande uit prof. dr. paed. habil. Heinz Schwidtmann, dr. pead. Horst Kogel en Heinz Schlosser. Deze oorkonde was uitgereikt aan Heinz Schlosser. De oorkonde is ondertekend door Roland Weißig (1918 - 2000), de "Staatssekretär für Körperkultur und Sport". Het betreft een "natte handtekening". De functie van staatssecretaris vervulde hij van 1968 tot mei 1973. Hij werd weggepromoveerd en hij werd in 1976 eerste plaatsvervangend directeur van het "Palast der Republik". De oorkonde is voorzien van een droogstempel van de Staatssecretaris van lichamelijke opvoeding en sport.
Heinz Schlosser is geboren 28 april 1922 te Dresden en overleden op 9 augustus 2001 te Berlijn. Hij was in 1955 een van de oprichters van het Nationaal Olympisch Comité (NOK) in de DDR en de eerste secretaris-generaal onder president Kurt Edel. Schlosser is opgeleid als timmerman. Hij was getrouwd met Ursula Schlosser, lid van de Volkskamer. In 1971 werd hij lid van de wetenschappelijke raad van het "Staatssekretariat für Körperkultur und Sport".
Tekst oorkonde
IN ANERKENNUNG / HERVORRAGENDER WISSENSCHAFTLICHER / ARBEITEN AUF DEM GEBIET DER SOZIALI- / STISCHEN KÖRPERKULTUR ERHÄLT / DAS KOLLEKTIV / HERR PROF. DR. PAED. HABIL. / HEINZ SCHWIDTMANN / HERR DR. PAED / HORST KOGEL / HERR / HEINZ SCHLOSSER / FÜR IHRE ARBEITEN ZUR THEORIE UND / PRAXIS DER SOZIALISTISCHEN ERZIEHUNG / IM SPORT DER DDR DEN / GUTSMUTHS-PREIS / II. KLASSE / DRESDEN / DEN 17. MÄRZ 1972 / STAATSSEKRETARIAT / FÜR KÖRPERKULTUR UND SPORT / STAATSSEKRETÄR
Bronnen
Frank Bartel, Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik von der Anfängen bis zur Gegenwart, Berlin 1979, p. 113.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p. 32.
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p. 24.
Staatliche Auszeichnungen der DDR. (Herkunft: Zentralbibliothek der Gewerkschaften; Standort: Haus 901 / Raum 040). Die Kartei wurde 2017 konvertiert und anschließend makuliert. (www.bundesarchiv.de) p. 48.