III-781 /  782 / 783 / 786 / 787 Lessing-Medaille

Beschrijving

voorzijde type g in zilver (787)

Achtergronden

De "Lessing-Medaille" is genoemd naar Gotthold Ephraim Lessing (1729 – 1781). Hij was een Duits schrijver en dichter. Het was een onderscheiding van het "Ministerium für Volksbildung" (ministerie van Onderwijs).

De medaille werd na het eindexamen op voorgezet onderwijs scholen uitgereikt als speciale erkenning voor uitstekende prestaties (cum laude) en zeer goed sociaal en buitenschoolse inzet. De kandidaten voor een medaille werden voorgedragen door hun klassenleraar. De schooldirecteur en de districtsschoolraad (Kreisschulrat) moesten de aanvraag steunen. Voor de gouden medaille moesten alle vakken met het oordeel "zeer goed" worden afgesloten; voor de zilveren medaille mochten er ook maximaal twee met het oordeel "goed" worden afgesloten. Toekenning van de gouden medaille moest bevestigd worden door het "Ministerium für Volksbildung". Abituriënten met de gouden medaille kregen een voorkeursbehandeling op universiteiten en in leerbedrijven.


achterzijde type g in zilver  (787)

voorzijde type k in zilver  (787)

achterzijde type k in zilver  (787)

De onderscheiding werd ingesteld op 28 april 1950. Het bestond aanvankelijk uit niveau (zilver) (in de periode 1952 - 1957), later uit twee niveaus: zilver en goud.

Typen medailles

In de "DDR Spezialkatalog III" van Bartel worden tien typen onderscheiden van de medaille "Lessing-Medaille":

Beschrijving

Op de voorzijde staat het portret Gotthold Ephraim Lessing naar links kijkend. Om zijn portret staat de tekst "GOTTHOLD EPHRAIM LESSING". Onder het portret staat van de typen e - k de letters FR, waarschijnlijk de initialen van de ontwerper.

Op de achterzijde staat de tekst "FÜR AUSGEZEICHNETE LEISTUNGEN" (voor uitstekende prestaties) - onder de tekst staat een klein lauriertakje. Daar omheen staat de tekst "DEUTSCHE DEMOKRATISCHE REPUBLIK MINISTERIUM FÜR VOLKSBILDUNG".

draagteken bij type g (787)

Bronnen

draagteken bij type k (787)

laatste bewerking: 11 IX 2022

pagina gemaakt: 12 XII 2021