I-136 Rettungsmedaille

Beschrijving

voorzijde medaille type d

Achtergronden

De "Rettungsmedaille" (reddingsmedaille) is ingesteld op 28 mei 1954. De criteria voor de toekenning zijn in de loop der tijd gewijzigd. In de laatste regeling stond dat de medaille werd toegekend bij het redden van een mensenleven waardoor de redder zelf ook in levensgevaarlijke situatie terecht kwam. De minister van Binnenlandse Zaken die de medaille toekende, kon ook in geval dat er niet onmiddellijk levensgevaar voor de redder dreigde of als er sprake was van tot voorbeeldstrekkend gedrag bij een redding of een poging daartoe, de medaille toekennen. 

De medaille ging vergezeld van een oorkonde en geldbedrag van 500 mark of geschenk van gelijke waarde. De medaille werd aan individuen verleend en kon meerdere malen worden toegekend. Tot 1968 werd de medaille op de rechterborst gedragen, na die tijd op de linkerborst. 

voorzijde medaille type f

Typen medailles

In de "DDR Spezialkatalog Band I" van Bartel worden twee hoofdtypen onderscheiden: een ovale en een ronde medaille. 

De ovale medaille kende de volgende uitvoeringen:

De ronde medaille kende de volgende uitvoeringen:

Medaille type d (1960 - 1967)

De medaille weegt 38,6 gram (inclusief lintje). Het losse draagteken 2,3 gram. De medaille meet 52,0 millimeter (inclusief het gesoldeerde oogje) bij 38,5 millimeter. 

Op de voorzijde van de ovale medaille met zilvergehalte .900 staat een man met in zijn armen een vrouw die gered is. De afbeelding is omgeven door een eikenlooftak. Boven de afbeelding staat de tekst: "FÜR LEBENSRETTUNG" (voor het redden van een mensenleven).

Op de achterzijde staat het een hamer en een passer met daarachter gesymboliseerde zonnestralen. Daar omheen aan beide zijden drie aren. Onder de hamer de letter "M B", dat staat voor "VEB Münze Berlin". Daaronder "900" waarmee het zilvergehalte wordt aangeduid. Onderaan staat het nummer "1037" (dat correspondeert met het nummer op de oorkonde) in een gefreesd vlakje aangebracht. .

De medaille is bevestigd aan een wit stoffen lintje. Het draagteken is een rechthoekig wit lintje. 

Oorkonde 1963

Een voorbeeld van oorkonde behorende bij de "Rettungsmedaille". Deze oorkonde is gedateerd op 1 maart 1963 en uitgereikt aan de heer Eberhard Kaeding.

De oorkonde is ondertekend door Karl Maron "Minister des Innern" (Minister van Binnenlandse Zaken). Het betreft een "natte" handtekening. 

De oorkonde is genummerd: 1037. Dat nummer correspondeert met het nummer dat is ingeslagen op de medaille.

De oorkonde is voorzien van een droogstempel van de minister van Binnenlandse Zaken ("Der Minister des Innern").

Tekst oorkonde

Nr. 1037 / URKUNDE / Zum Zeichen der Würdigung / des mutigen und entschlossen / Handelns unter Gefährdung des / eigenen Lebens bei der Rettung / eines Menschen aus Lebensgefahr / wird / Herrn / Eberhard Kaeding / im Namen der Regierung der / Deutschen Demokratischen Republik / die / RETTUNGSMEDAILLE / verliehen / Berlin, 1. März 1963 / Minister des Innern

Medaille type f (1968 - 1972)

Op de voorzijde van de ronde, zilveren medaille met zilvergehalte .900 staat een man met in zijn armen een vrouw die gered is. De afbeelding is omgeven door een eikenlooftak. Boven de afbeelding staat de tekst: "FÜR LEBENSRETTUNG" (voor het redden van een mensenleven).

Op de achterzijde staat het staatswapen, omgeven door de tekst "DEUTSCHE DEMOKRATISCHE REPUBLIK". De medaille heeft een diameter van 30 mm. Deze medaille heeft de stempeling "900" ("Punze 900") in de medaillerand.

De medaille is bevestigd aan een blauw rechthoekig lintje met in het midden een witte streep. Het draagteken is daaraan identiek. Op het lintje is een klein staatswapen aangebracht. Dit is zeer waarschijnlijk een productiefout. Dit zou niet op het lintje horen te zitten van de medaille; wel op het losse draagteken. 

Zilvermerk 900 in de rand van de medaille (type f)

Draagteken bij type f

Dit draagteken werd verstrekt bij medaille type f (1968 - 1972). Het is draagteken is een blauw rechthoekig lintje met in het midden een witte streep. Daarop is een klein zilverkleurig staatswapen bevestigd. 

Oorkonde 1970

Een voorbeeld van oorkonde behorende bij de "Rettungsmedaille". Deze oorkonde is gedateerd op 28 november 1970 en uitgereikt aan de 13-jarige Thälmann-Pionier Udo Schulz. 

De oorkonde is ondertekend door Friedrich Dickel "Minister des Innern" (Minister van Binnenlandse Zaken). Het betreft een "natte" handtekening. 

De oorkonde is genummerd: 406. De oorkonde is voorzien van een droogstempel van de minister van Binnenlandse Zaken ("Der Minister des Innern").

Zoals in het krantenartikel van de Ostsee-Zeitung van 25 december 1970 is te lezen, ontving Schulz - scholier van het "Käthe-Kollwitz-Oberschule Greifswald" de medaille voor het redden van de vierjarige Uwe Wolzin, die in het water van de "Ryck" was gevallen. Udo Schulz kreeg de medaille op school uitgereikt door Erich Fünning, plaatsvervangend voorzitter van de regioraad ("Rat des Kreises"). Bij de medaille ontving Schulz een geldbedrag van 500 mark.

Tekst oorkonde

MINISTERRAT DER DEUTSCHEN DEMOKRATISCHEN REPUBLIK / MINISTERIUM DES INNERN / ZUM ZEICHEN DER WÜRDIGUNG / DES MUTIGEN UND ENTSCHLOSSENEN / HANDELNS UNTER GEFÄHRDUNG DES / EIGENEN LEBENS BEI DER RETTUNG / EINES MENSCHEN AUS LEBENSGEFAHR / WIRD Thälmann-Pionier / UDO S C H U L T Z / IM NAMEN DES MINISTERRATES / DER DEUTSCHEN DEMOKRATISCHEN REPUBLIK / DIE / RETTUNGSMEDAILLE / VERLIEHEN / BERLIN, 27. November 1970 / MINISTER DES INNERN

Bronnen

laatste bewerking: 5 V 2022

pagina gemaakt: 25 IX 2011