De "Medaille für Verdienste in der Rechtspflege" (medaille voor verdienste binnen justitie) werd ingesteld op 14 augustus 1965 in drie treden: brons, zilver en goud. De "Rechtspflege" omvat de gerechten en alle justitiële organen die een rol hebben binnen de rechtsgang.
De medaille werd toegekend voor verdiensten binnen de "Rechtspflege". De medaille werd voor het eerst uitgereikt op 4 september 1965; naar aanleiding van 20 jaar "democratische justitie". De medaille werd jaarlijks 10 maal in goud, 25 maal in zilver en 60 maal in brons toegekend. Bij de medaille hoorde een oorkonde en een geldbedrag:
brons: 500 mark
zilver: 750 mark
goud: 1.000 mark
In de regel kan iemand maar een maal worden onderscheiden met de medaille.
De medaille werd op de linkerborst gedragen.
De goudkleurige medaille heeft een diameter van 31,6 of 32, 2 mm en is gemaakt van non-ferrometalen. Op de voorzijde is het staatswapen afgebeeld met daar omheen de tekst: "FÜR VERDIENSTE IN DER RECHTSPFLEGE" (voor verdienste binnen justitie). Om de tekst staat een lauriertak.
Op de achterzijde staat de tekst: "DAS / RECHT / MUSS DEM / VOLKE / DIENEN" (het recht moet het volk dienen). De eerste uitvoering (type a) bestond uit de medaille die bevestigd was aan een rechthoekig lintje van 24 bij 11 mm, overtrokken met rode stof met drie gele strepen. Later versies hadden een vijfhoekig lintje.
Het losse draagteken is gelijk aan het lintje. Bij latere versies is daarop een metalen lauriertakje aangebracht.
De goudkleurige medaille heeft een diameter van 30 mm. Op de voorzijde is het staatswapen afgebeeld met daar omheen de tekst: "FÜR VERDIENSTE IN DER RECHTSPFLEGE" (voor verdienste binnen justitie). Om de tekst staat een lauriertak.
Op de achterzijde staat de tekst: "DAS RECHT MUß DEM VOLKE DIENEN" (het recht moet het volk dienen). De eerste uitvoering bestond uit de medaille die bevestigd was aan een rechthoekig draagteken van 24 bij 12 mm, overtrokken met rode stof met drie gele strepen. Vanaf 1973 is dit vervangen door een vijfhoekig lintje, overtrokken met dezelfde stof.
Het losse draagteken is gelijk aan de eerste uitvoering. Later is daarop een metalen lauriertakje aangebracht.
Frank Bartel, Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik von der Anfängen bis zur Gegenwart, Berlin 1979, p. 163.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p. 137.
Staatliche Auszeichnungen der DDR. (Herkunft: Zentralbibliothek der Gewerkschaften; Standort: Haus 901 / Raum 040). Die Kartei wurde 2017 konvertiert und anschließend makuliert. (www.bundesarchiv.de) p. 122.
Günther Tautz, Orden, Preise und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1980, p. 101.
laatste bewerking: 5 IV 2025
pagina gemaakt: 24 VII 2011