I-230 Verdienstmedaille der Zivilverteidigung in Gold 

Beschrijving

230 Verdienstmedaille der Zilvilverteidigung in Gold www.ddrmedailles.nl

papieren draagteken

Achtergronden

De "Zivilverteidigung" (civiele bescherming) in de DDR werd ingezet bij rampen - onderdeel van de dienst waren de gezondheidscentra van het Duitse Rode Kruis. In eerste instantie viel de "Zivilverteidigung" onder de verantwoordelijkheid van de voorzitter van de Staatsraad. Vanaf 1978 werd het ministerie van Nationale Verdediging verantwoordelijk voor deze dienst. De dienst was dan ook op militaire leest geschoeid; zo werd ook met wapens geoefend. Meisjes en jongens konden na hun 16de verjaardag worden opgeroepen om dienst te doen in de "Zivilverteidigung". 

De "Verdienstmedaille der Zilvilverteidigung in Gold" (de medaille voor verdienste in de civiele bescherming) is ingesteld op 16 september 1970 in brons, zilver en goud. De medaille werd toegekend voor uitmuntende prestaties en verdiensten:

De medaille werd toegekend aan:

Men kon meerdere malen worden onderscheiden met een medaille van een gelijke klasse. Tot 1978 werd jaarlijks de klasse brons 150 maal toegekend, de klasse zilver 60 maal en de klasse goud 30 maal. Na 1978 was er geen beperking in het aantal toekenningen. 

Bij de medaille hoorde een oorkonde en voor personen en collectieven die actief waren in de civiele verdediging ook een financiële premie.

Typen medailles

In de "DDR Spezialkatalog Band I" van Bartel worden vier verschillende typen onderscheiden:

De goudkleurige medaille meet 34,6 of 35 mm. Op de voorzijde staat het symbool van de civiele bescherming. Daar om heen staat het woord "ZIVILVERTEIDIGUNG". Onder het symbool staan twee eikenblaadjes. Op de achterzijde staat het staatswapen van de DDR. De medaille is bevestigd aan een vijfpuntig lintje, dat overtrokken is met een paarsrode stof met daarin links en rechts een smalle gele baan en in het midden een aangesloten zwarte, rode en gele baan. Het draagteken is overtrokken met dezelfde stof.

Bronnen

laatste bewerking: 19 VI 2019

pagina gemaakt: 29 IX 2012