Beschrijving
De Humboldt-medaille werd ingesteld op 13 februari 1975, in drie klassen: brons, zilver en goud. De medaille is genoemd naar de broers Alexander (1769 - 1859) & Wilhelm (1767 - 1835) von Humboldt.
De medaille werd toegekend voor het vervullen van de planopgaven in het hoger onderwijs en op de vakscholen. De medaille kon worden toegekend aan collectieven (bestaande uit maximaal 6 personen) en individuen. Maximaal werden jaarlijks medailles toegekend volgens het volgende schema:
goud: 10 (collectieven); 3 (individuen)
zilver: 20 (collectieven); 7 (individuen)
brons: 30 (collectieven); 12 (individuen)
In de regel werd iemand slechts een maal onderscheiden met een medaille van dezelfde klasse. Bij de medaille hoorde een oorkonde en een geldpremie van 750 mark voor individuen. Een collectief kreeg maximaal 3.000 mark; maar de geldpremie per individu mocht niet meer bedragen dan bij een individuele onderscheiding,
De medaille werd in de regel uitgereikt bij het begin van het studiejaar.
De medaille werd gedragen op de linkerborst.
De zilverkleurige medaille heeft een diameter van 30 mm. Aan de voorzijde staan de portretten van Alexander & Wilhelm von Humboldt. Om de portretten zijn in kapitalen hun namen weergegeven.
Op de achterzijde is het staatswapen van de DDR afgebeeld. Daar omheen is de volgende tekst weergegeven: "FÜR HERVORRAGENDE LEISTUNGEN IM SOZIALISTISCHEN HOCH- UND FACHSCHULWESEN" (voor bijzondere prestaties in het socialistische hogeschool- en vakschoolwezen).
De medaille is bevestigd aan een rechthoekig, rode lintje met aan de weerszijden een goudkleurig randje. Op het lintje is een metalen opengeslagen boek aangebracht.
Het losse draagteken is identiek aan het lintje.
In de "DDR Spezialkatalog Band I" van Bartel worden twee typen onderscheiden van de "Humboldt-Medaille in Gold":
(1975 - ) type a: non-ferrometalen zilverkleurig
( - 1990) type b: non-ferrometalen vernikkeld
Frank Bartel, Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik von der Anfängen bis zur Gegenwart, Berlin 1979, p. 174 - 175.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p. 157.
Staatliche Auszeichnungen der DDR. (Herkunft: Zentralbibliothek der Gewerkschaften; Standort: Haus 901 / Raum 040). Die Kartei wurde 2017 konvertiert und anschließend makuliert. (www.bundesarchiv.de) p. 63.
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p. 38.