Beschrijving
Type a van het afstudeerteken
Naar voorbeeld van de praktijk in de Sovjet-Unie, werd er ook in de DDR een onderscheiding ingesteld voor officieren die een studie hebben afgerond aan een militaire of civiele hogeschool of universiteit.
In 1987 sloten de eerste officieren hun opleiding af aan de militaire hogescholen. Ze kregen toen de rang van 'Leutnant' en het bijbehorende afstudeerteken.
Het afstudeerteken werd uitgereikt aan afgestudeerden aan de volgende militaire hogescholen:
Offiziershochschule der Landstreitkräfte „Ernst Thälmann“ ;
Offiziershochschule der Luftstreitkräfte/Luftverteidigung für Militärflieger „Otto Lilienthal“;
Offiziershochschule der Luftstreitkräfte/Luftverteidigung „Franz Mehring“;
Type a van het afstudeerteken
Offiziershochschule der Volksmarine „Karl Liebknecht“;
Offiziershochschule der Grenztruppen der DDR „Rosa Luxemburg“;
Offiziershochschule für ausländische Militärkader „Otto Winzer“;
Institut der Zivilverteidigung der DDR in Beeskow ;
en aan de
militair-medische afdeling van de Ernst-Moritz-Arndt-Universität. (Het verving het specifieke teken daar voor);
als aan civiele hogescholen en universiteiten.
In 1990 werd een variant ingevoerd waarbij het DDR-staatswapen vervangen werd door afbeelding van een militair. Dit vanwege de politieke omwenteling die in november 1989 zijn aanvang had. In augustus 1990 werd dit afstudeerteken daadwerkelijk uitgereikt.
Het "Absolventenabzeichen" werd op de rechterborst gedragen.
Bartel onderscheidt twee typen van het "Absolvenabzeichen für Offiziere, die eine Ausbildung zum Berufsoffizier mit Diplom an einer zivilen oder militärischen Universität oder Hochschule abgeschlossen haben":
(1987 - 1989) type a: ijzer, met DDR-staatswapen. Deze bestaat in een versie met schroef of bevestigingsspeld.
(1990) type b: met de afbeelding van een hoofd van een militair.
Type a van het afstudeerteken
Op de voorzijde van het driehoekige onderscheidingsteken is een rond metalen goudkleurig schijfje aangebracht met daarop het wapen van het nationale volksleger. Het teken heeft een rode rand aan de buitenzijden en een witte achtergrond. Het teken is gemaakt van ijzer.
De achterzijde kent geen afbeelding. Daar is een bevestigingsspeldje aangebracht.
Op de voorzijde van het driehoekige onderscheidingsteken is een rond metalen goudkleurig schijfje aangebracht met daarop het wapen van het nationale volksleger. Het teken heeft een rode rand aan de buitenzijden en een witte achtergrond. Het teken is gemaakt van ijzer.
De achterzijde kent geen afbeelding. Daar is een schroefje aangebracht.
Het teken weegt 12,5 gram zonder wieltje en 13,5 gram met wieltje. Het meet 32,3 mm bij 43 mm.
Op de voorzijde van het driehoekige onderscheidingsteken is een rond metalen zilverkleurig schijfje aangebracht met daarop het wapen van het nationale volksleger. Het teken heeft een rode rand aan de buitenzijden en een witte achtergrond. Het teken is gemaakt van ijzer.
Vermoedelijk is dit teken het gevolg van een productiefout; omdat er geen 'gouden' en 'zilveren' versie bestonden.
De achterzijde kent geen afbeelding. Daar is een schroefje aangebracht.
Het teken weegt 12,2 gram zonder wieltje en 13,3 gram met wieltje. Het meet 32,2 mm bij 43 mm.
Op de voorzijde van het driehoekige onderscheidingsteken is een rond metalen schijfje aangebracht met daarop een portret van een medewerker van het nationale volksleger. Het teken heeft een rode rand aan de buitenzijden en een witte achtergrond. Het teken is gemaakt van ijzer.
De achterzijde kent geen afbeelding.
Op afstudeerteken type b is een militair van het nationale volksleger afgebeeld. Deze draagt een helm met een karakteristieke vorm die meteen als afkomstig uit de DDR wordt herkend.
Deze helmvorm is ontwikkeld aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door Nazi-Duitsland. Het was een doorontwikkeling van de traditionele "Stahlhelm". Type-aanduiding was MB/II. Deze helm wordt gekenmerkt door een koepel in de vorm een heuvel zonder maar één knik. Hoewel de helm een betere bescherming biedt dat de traditionele helm, werd deze niet ingevoerd.
In de DDR werd de helm de standaardhelm in het nationale volksleger.
Ook andere bewapende organen kenden voor hun medewerkers afstudeertekens. Op deze pagina staat een overzicht van "Absolventenabzeichen".
Klaus H. Feder, Die zeit danach, Kameradschaften und Traditionsvereine der NVA der DDR nach 1990, Schönau, 2022, p. 12.
Klaus H. Feder & Uta Feder, Auszeichnungen der Nationalen Volksarmee der Deutschen Demokratischen Republik, Berlin, 1994, p. 213 - 222.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog Band II Auszeichnungen der bewaffneten Organe der DDR, Cottbus, 2009, 3. Auflage, p. 117 - 122.
laatste bewerking: 12 VI 2022
pagina gemaakt: 9 IV 2021