Om militairen te stimuleren om hun wapens, voertuigen, gevechtstechnieken uitstekend te beheersen, werd een onderscheidingsteken ingevoerd. Er bestonden 29 verschillende onderscheidingstekens. Ze werden na het volbrengen van een test toegekend. Het teken werd toegekend in drie klassen: Stufe I, Stufe II, Stufe III. Stufe I was de hoogste klasse. Het eerste “Klassifizierungsabzeichen” werd in 1958 toegekend.
Het “Klassifizierungsabzeichen” werd 5 mm boven de rechterborstzak gedragen. Bij uniformen zonder borstzak werd die bevestigd op dezelfde positie als ware er wel een borstzak.
Stufe I, type b
Stufe I, type b, achterzijde
De Grenstroepen kenden sinds 1986 een specifiek "Allgemeines Klassifizierungsabzeichen". Het teken werd toegekend in drie klassen: Stufe I, Stufe II, Stufe III.
Tot het instellen van deze onderscheiding werd besloten op 19 juni 1985 en het besluit werd op 1 december 1985 van kracht. De eerste toekenningen vonden plaats in april 1986.
Stufe II, type b
Stufe II, type b, achterzijde
In de "DDR Spezialkatalog Band II" van Bartel worden twee typen onderscheiden van het "Allgemeines Klassifizierungsabzeichen der Grenztruppen der DDR":
(1986 - 1987) type a: vermessingd ijzer, geverfd, midden met polyesterlaagje
(1987 - 1990) type b: vermessingde non-ferrometalen
Stufe III, type b
Stufe III, type b, achterzijde
Het onderscheidingsteken type c meet 25 mm bij 86 mm. In het midden staat een ovalen laurierkrans. In het midden daarvan staat een grenspaal met een machinepistool op een mintgroen veld. Boven aan de onderscheiding staat het staatswapen met als achtergrond de kleuren van de Duitse vlag. Onderaan is het cijfer van de klasse vermeld: I, II of III. Links en rechts van het ovaal is een zesdelige stralenbundel aangebracht.
De achterzijde kent geen afbeelding. Daar zijn twee schroefjes aangebracht ter bevestiging.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog Band II Auszeichnungen der bewaffneten Organe der DDR, Cottbus, 2009, 3. Auflage, p. 139.