Beschrijving
De "Parteitag" was het hoogste orgaan van de SED. De "Parteitag" koos het Centraal Comité. Vanaf 1976 vonden de bijeenkomsten plaats in het "Palast der Republik" in Berlijn.
Het Centraal Comité bepaalde wie genodigd werden voor de "Parteitag". De bijeenkomsten werden strak geregisseerd - vooraf moest de inhoud van alle toespraken worden goedgekeurd door het Centraal Comité. Deze werden achteraf woordelijk afgedrukt in de partijkrant "Neues Deutschland".
De zesde "Parteitag" werd van 15 tot en met 21 januari 1963 gehouden in de Werner-Seelenbinder-Halle te Berlijn.. Er werd besloten tot een nieuw economisch systeem voor het plannen en beheren van de nationale economie. Het plan was om de beheers- en planningsautoriteiten te decentraliseren en de bedrijven meer eigen verantwoordelijkheid te geven.
Het speldje heeft de vorm van een rode vlag met daarop de portretten van Engels Marx en Lenin (vlnr). Onderaan is het Romeinse cijfer VI (6) aangebracht. In de horizontale balken daarvan is de tekst "PARTEITAG / DER SED" opgenomen.
Het speldje is gemaakt van non-ferrometalen en meet 31,5 bij 41,5 mm. Het is geëmailleerd. De achterzijde heeft geen afbeelding - daar is een bevestigingsspeld aangebracht.
In de "DDR Spezialkatalog Band IV" van Bartel wordt een type onderscheiden van het insigne "VI. Parteitag 1963".
De zevende "Parteitag" werd van 17 tot en met 22 april 1967 gehouden in de Werner-Seelenbinder-Halle te Berlijn.
Het speldje heeft de vorm van een vlag met een rode baan. In de rode baan is het symbool van de SED afgebeeld: de twee handen. Onder de vlag in een wit vlak is de tekst "VII. PARTEITAG" opgenomen.
Het speldje is gemaakt van non-ferrometalen en meet 34 bij 35 mm. Het is geëmailleerd. De achterzijde heeft geen afbeelding - daar is een bevestigingsspeld aangebracht.
In de "DDR Spezialkatalog Band IV" van Bartel wordt een type onderscheiden van het insigne "VII. Parteitag 1967".
De achtste "Parteitag" werd van 15 tot en met 19 juni 1971 gehouden in de Werner-Seelenbinder-Halle te Berlijn. Dit is het begin van het tijdperk van secretaris-generaal Erich Honecker. Een van de hoogtepunten op de openingsdag was een boodschap van de Sojoez-bemanning.
Het speldje heeft de vorm van een vlag met een rode baan. In de rode baan is het symbool van de SED afgebeeld: de twee handen. Onder de vlag in een wit vlak is de tekst "VIII. PARTEITAG" opgenomen.
Het speldje is gemaakt van non-ferrometalen en meet 31 bij 34 mm. Het is geëmailleerd. De achterzijde heeft geen afbeelding - daar is een bevestigingsspeld aangebracht.
In de "DDR Spezialkatalog Band IV" van Bartel wordt een type onderscheiden van het insigne "VIII. Parteitag 1971".
De negende "Parteitag" werd van 18 tot en met 22 mei 1976 gehouden. Er werd een nieuw programma en statuut aangenomen.
Het speldje heeft de vorm van een vlag met een rode baan. In de rode baan is het symbool van de SED afgebeeld: de twee handen. Onder de vlag in een wit vlak is de tekst "IX. PARTEITAG" opgenomen. Op het speldje is een polyester laagje aangebracht.
Het speldje is gemaakt van non-ferrometalen en meet 29 bij 32 mm. Het is met verf gekleurd en overtrokken met een polyester laagje. De achterzijde heeft geen afbeelding - daar is een bevestigingsspeld aangebracht.
In de "DDR Spezialkatalog Band IV" van Bartel wordt een type onderscheiden van het insigne "IX. Parteitag 1976".
De voorpagina van de partijkrant Neues Deutschland van 24 mei 1976: daarin worden de belangrijkste besluiten van de "Parteitag" opgesomd.
Een voorbeeld van een oorkonde die is uitgereikt ter gelegenheid van de tiende partijdag. Benno Paroch wordt geëerd met deze oorkonde omdat hij bijzondere prestaties heeft geleverd in de socialistische concurrentie.
De oorkonde heeft een facsimile handtekening van Erich Honecker - de generaal-secretaris van het Centraal Comité en voorzitter van de Staatsraad.
Tekst oorkonde
EHRENURKUNDE / In Anerkennung und Würdigung / hervorragender Leistungen im sozialistischen / Wettbewerb zu Ehren des / X. Parteitages / des Sozialistischen Einheitspartei Deutschland / wird / Genossen / Benno Paroch / die Ehrenurkunde überreicht / Berlin, März 1981 / E. Honecker / Generalsekretär des Zentralkomitees der / Sozialistischen Einheitspartei Deutschlands / Vorsitzender des Staatsrates / der Deutschen Demokratischen Republik
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band IV, Auszeichnungen des Gewerkschaftbundes, der Parteien und der Nationalen Front der DDR, Cottbus, 2010, p. 83.
laatste bewerking: 26 XII 2022
pagina gemaakt: 15 V 2010