I-1 Karl-Marx-Orden

Oorkonde uitgereikt Otto Bachmann in 1979

Een voorbeeld van een oorkonde behorende bij de "Karl-Marx-Orden". Deze oorkonde hoorde bij een medaille die is uitgereikt aan Otto Bachmann en is gedateerd op 7 oktober 1979: de 30-jarige verjaardag van de DDR.

Ter gelegenheid van dit soort nationale feestdagen werd een ware 'lintjeswolkbreuk' in plaats van een 'lintjesregen' uitgestort over het land. 

Tekst oorkonde

DER VORSITZENDE DES STAATSRATES / DER / DEUTSCHEN DEMOKRATISCHEN REPUBLIK / VERLEIHT / OTTO BACHMANN / DEN / KARL-MARX-ORDEN / IN ANERKENNUNG ÜBERRAGENDER VERDIENSTE / IN DER ARBEITERBEWEGUNG, / BEI DER SCHÖPFERISCHEN ANWENDUNG / DES MARXISMUS-LENINISMUS UND IM KAMPF / FÜR FRIEDEN UND VOLKERFREUNDSCHAFT / BERLIN, DEN 7. OKTOBER 1979

Otto Bachmann was 4 jaar eerder al onderscheiden met de "Vaterländischer Verdienstorden in Gold" (Neues Deutschland, 1 oktober 1975) en op de foto van de uitreiking van de Karl Marx Orde - door de voorzitter van de Staatsraad Erich Honecker, is duidelijk te zien dat Bachmann ook de "Medaille für Kämpfer gegen Faschismus 1933-1945" en de "30. Jahrestag der Gründung der Deutschen Demokratischen Republik" draagt. De andere medailles kan ik niet identificeren.

De oorkonde is ondertekend door de voorzitter van de Staatsraad en de eerste secretaris van de SED Erich Honecker. Het betreft een handtekening met pen. De oorkonde is ook voorzien van het droogstempel van "Der Vorsitzende des Staatsrates".

handtekening met pen van Erich Honecker onder de oorkonde

Het was gebruikelijk om de uitreiking van hoge onderscheidingen op een foto vast te leggen. Deze werden dan achteraf aan de gedecoreerde toegestuurd. Op deze foto reikt Erich Honecker de oorkonde uit aan Otto Bachmann. De gastdame tussen beide heren heeft het doosje met de medaille vast, die daarna zal worden overhandigd.

In de SED-partijkrant Neues Deutschland (2 oktober 1979) staat een overzicht van de gedecoreerden. 

De onderscheiden personen werden natuurlijk keurig genoemd in de pers; zo ook Otto Bachmann (1929) uit Kleinmachnow - inmiddels gepensioneerd ("Arbeitsveteran"). Bachmann was reeds jarenlang lid van de SED en de voorlopers daarvan. Hij was werkzaam geweest als eerste secretaris van de regio ("Kreis") Luckenwalde en Nauen en lid van het regio-parlement Potsdam. 

Bachmann kreeg als herinnering aan de uitreiking in het Staatsrat-gebouw een foto toezonden van het feestelijke moment.

De toekenning van de Karl-Marx-Orden aan Otto Bachman viel samen met zijn zeventigste verjaardag. Het was niet ongebruikelijk om mensen te onderscheiden bij een kroonjaar. Bachmann kreeg een brief van Erich Honecker om hem te feliciteren.

 Ook Neues Deutschland publiceerde een felicitatie op 5 oktober 1979.

Een kleine twee maanden later zette Otto Bachmann een advertentie in de krant (Neues Deutschland, 29 november 1979) om iedereen te bedanken voor de felicitaties die hij kreeg voor het feit dat hij onderscheiden werd met de Karl-Marx-orde en voor zijn zeventigste verjaardag.

handtekening met pen van Erich Honecker onder de felicitatiebrief

laatste bewerking: 23 X 2021

pagina gemaakt: 21 V 2014