I-15 Kampforden für Verdienste um Volk und Vaterland in Bronze

Beschrijving

type f (voorzijde)

Achtergronden

De "Kampforden für Verdienste um Volk und Vaterland" (militaire orde voor verdienste voor volk en vaderland) werd in drie klassen toegekend: goud, zilver en brons. De onderscheiding in goud was de hoogste klasse. De Nationale Verdedigingsraad adviseerde op 26 januari 1966 positief over het instellen van de orde; de ministerraad besloot daartoe op 17 februari 1966. In het "Gesetzblatt" van 1 maart 1966 werd dit besluit openbaar gemaakt. Op deze dag werden ook de eerste medailles toegekend.

Oorspronkelijk was "Kampforden für Verdienste um Volk und Vaterland" gepland onder de naam "Orden Schutz der sozialistischen Heimat" (orde bescherming van het socialistische vaderland). De orde werd verleend:

De orde kon zowel verleend worden aan individuen werkzaam voor de NVA, de grenstroepen ("Grenztruppen der DDR"), de "Zivilverteidigung" (burgerbescherming), de "Deutsche Volkspolizei" (volkspolitie), de "Kampfgruppen" (paramilitaire organisatie) en het "Ministerium für Staatssicherheit" (het ministerie van Staatsveiligheid - de Oostduitse geheime dienst) als aan onderdelen ervan. Ook burgers en buitenlandse militairen konden met de militaire orde voor verdienste voor volk en vaderland worden onderscheiden. De onderscheiding in een klasse kon meerdere malen worden toegekend. Ook een postume onderscheiding was mogelijk.

type e (voorzijde)

Bij de orde hoorde een oorkonde en vanaf 7 oktober 1968 voor individuen een financiële toelage. Tevens werd er ook een maximum aantal toekenningen vastgelegd: 

De orde werd op de linkerborst gedragen. De orde is ontworpen door een collectief onder leiding van Klaus Bernsdorf. De orde is gemaakt bij VEB Präwema Markneukirchen. 

Orden die door de staat werden toegekend, konden ontnomen worden in geval van onwaardig gedrag, het verliezen van het DDR-staatsburgerschap en het bekend worden van nieuwe feiten nadat de orde was toegekend en die zouden hebben verhinderd dat de orde zou worden toegekend.

Op 20 februari 1990 maakte het "Gesetzblatt" het Staatsraadbesluit van 5 februari 1990 wereldkundig dat staatsorden tot nader order niet meer werden toegekend en dat het betalen van een eventueel daarmee verbonden premie werd gestaakt. Dit besluit had dus ook betrekking op de 'Kampforden". 

type f (voorzijde)

medaillon type b

medaillon type c

medaillon type e

medaillon type f

Typen medailles

In de "DDR Spezialkatalog Band I"  van Bartel worden zes typen onderscheiden van de "Kampforden für Verdienste um Volk und Vaterland in Bronze" (aangevuld met twee typen op basis van informatie uit Feder 2011: b en c').

medaille type e (voorzijde)

medaille type b (voorzijde)

medaille type e (voorzijde)

De "Kampforden für Verdienste um Volk und Vaterland" kon werden bevestigd aan twee verschillende lintjes: geel-bruin (de reguliere versie)  en geel-rood (de "Kriegsband" (oorlogsband)). De medaille met dat lintje zou worden toegekend onder oorlogsomstandigheden. In de praktijk is dat niet voorgekomen. 

IS 015 - 090 www.ddrmedailles.nl

draagteken in een tweevoudige Interimsspange

Draagteken bij medaille type c

Draagteken bij medaille type e

type f (achterzijde)

achterzijde type b

Bronnen

draagteken dat werd versterkt bij medaille f

achterzijde type c

Beschrijving

laatste bewerking: 16 III 2024

pagina gemaakt: 4 IV 2015