Karl Häring (1948 - )

en Sabine Häring - Richters (1950 - )

Oberfähnrich Karl Häring eind jaren 70 / begin jaren 80. Hij draagt op zijn rechterborst het "Leistungsabzeichen der Nationalen Volksarmee" en het "Einheitliches Klassifizierungsabzeichen Stufe III".

Karl Häring was opgeleid als automonteur en beroepschauffeur. Hij was vanaf 1968 beroepsmilitair in de NVA en bracht het tot de rang van Stabsoberfähnrich. Na het opgaan van de DDR in de BRD werd hij civiel medewerker (chauffeur) voor een periode van 8 maanden in het Bundeskommando Ost. 

Karl Kurt Häring werd op 4 augustus 1948 geboren in Auerbach in het Vogtland. Hij was de zoon van Karl Häring en Erika Häring. Hij huwde met Sabine Richters (9 oktober 1950) en ze kregen samen een dochter: Mandy (8 juni 1972).

Hij wasl lid van de FDGB (1965 - 1968), DSF (1978 - 1990) en SED (1970 - 1990) en kandidaatlid (1969 - 1970).

Bijzonder is dat hij in 1968 beroepsmilitair werd, maar dat hij in 1975 een medaille kreeg voor 10 jaar trouwe dienst.

De echtgenoot van Karl Häring - Sabine - werd onderscheiden getuige de overgeleverde oorkonden - met de:

En getuige de gevonden onderscheidingstekens met het:

Tijdens zijn werkzaamheden in het Nationale Volksleger ontving Karl Häring in elk geval de volgende onderscheidingen getuige de oorkonden (deze zijn zichtbaar na klikken op de link):

oorkonde benoeming tot Fähnrich

Karl Häring vermoedelijk rond 1967 

Karl Häring vermoedelijk rond 1983

Karl Häring nam deel aan de 7-oktober-parades in 1988 en 1989. 7 oktober  was de nationale feestdag in de DDR. Op die dag trok een grote parade bestaande uit o.a. NVA-militairen voorbij aan de DDR-notabelen.

Deze medaille was in het het bezit van Karl Häring. Mij is onduidelijk bij welke gelegenheid, mogelijk bij zijn beëdiging als vaandrig. Op de voorzijde staan 7 militairen met een vlag voor een monument in Konzentrationslager Sachsenhausen in Oranienburg. Daar onder staat de tekst "VEREIDIGUNG".

De 18 driehoeken op het monument symboliseren de 18 communistische staten en hun verzetsstrijders en latere bevrijders van het nationaal-socialisme. De driehoeken doen bovendien denken aan de rode driehoeken waarmee politieke gevangenen, veelal communisten, door de nationaal-socialisten werden gemarkeerd. De obelisk, bekend als het ‘Monument van de Naties’, was het goed zichtbare middelpunt van het massademonstratieplein  

Op de achterzijde van de medaille staat de tekst: "Und / was immer / ich auch noch lerne, / Das bleibt das Einmaleins: / Nichts habe ich / jemals gemeinsam / Mit der Sache / des Klassenfeinds. / B. Brecht

Deze tekst is afkomstig uit het lied "Das Lied vom Klassenfeind" uit 1933.

De medaille is geslagen bij VEB Münze Berlin, zoals af te leiden is uit de "A" die is aangebracht onder de naam van Brecht.

laatste bewerking: 1 III 2024

pagina gemaakt: 8 XII 2023