1-72 Heinz-Kapelle-Medaille der FDJ Westberlins in Silber

Beschrijving

Achtergronden

De "Heinz-Kapelle-Medaille der FDJ Westberlins" werd in 1967 voor het eerst geproduceerd. De medaille werd niet toegekend aan DDR-burgers, maar aan inwoners van West-Berlijn. Voor 1967 werden zij onderscheiden met de Artur Becker medaille; nadien met de "Heinz-Kapelle-Medaille der FDJ Westberlins".

De medaille bestond uit 3 klassen: goud, zilver en brons. Goud was de hoogste klasse.

De medaille is genoemd naar Heinz Kappele. Heinz Kapelle (1913) groeide op in Neukölln in Berlijn. Hij was lid van de Jeugdbeweging van de Communistische Partij. In 1934 werd hij om die reden gearresteerd en veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Na zijn vrijlating richtte hij in 1938 een illegale jongerengroep op. Hij riep op tot verzet tegen de oorlog. In oktober 1939 arresteerde de Gestapo hem. Na ernstige mishandeling werd Heinz Kapelle ter dood veroordeeld en op 1 juli 1941 terecht gesteld in Berlijn-Plötzensee. 

De FDJ werd op 26 juni 1951 in de Bondsrepubliek verboden; tegelijk met de communistische partij de KPD. Dit besluit gold niet voor West-Berlijn, vanwege  de viermachtenstatus.

Typen medailles

In de "Katalog der Auszeichnungen und Abzeichen der DDR. Band 1" van Bartel worden vijf typen onderscheiden van de "Heinz-Kapelle-Medaille der FDJ Westberlins in Silber":

Type a is gemaakt bij de "VEB Münze Berlin"; de types b t/m d bij "VEB Präwema" te Markneukirchen.

Medaille type a (1967 - 1969) 

Type a is gemaakt van non-ferrometalen en heeft een diameter van 31,5 mm. Op de voorzijde staat het portret van Heinze Kapelle. Links van het portret is de naam aangebracht: "HEINZ KAPELLE". Daaronder is een lauriertakje afgebeeld.

Op de achterzijde staat de tekst: "FREIE / DEUTSCHE /  JUGEND / VON / WESTBERLIN".

De medaille is bevestigd aan een blauw geëmailleerd metalen "Spange". Daarop staat het FDJ-beeldmerk en met links en rechts een lauriertakje. Het meet 12 bij 30 mm. Dit is identiek aan de het draagteken voor de Artur Becker medaille type a in zilver.

Oorkonde 1968

Een voorbeeld van een oorkonde die werd uitgereikt bij de "Heinz-Kapelle-Medaille der FDJ Westberlins". De oorkonde is geheel handgeschreven - alleen zijn de tekst "URKUNDE" is gedrukt.

De oorkonde is gedateerd op 7 maart 1968.  De oorkonde was bedoeld voor een collectief "Der Betriebsgruppe der Freien Deutschem Jugend von Westberlin S-Bahn-Betriebwerkes Wannsee". De oorkonde is uitgereikt ter gelegenheid van het 21-jarig bestaan van de FDJ.

De S-Bahn had een bijzondere status in Berlijn. Na de deling van Duitsland en Berlijn na de Tweede Wereldoorlog werd ook het netwerk in tweeën gedeeld. Beide netten werden echter wel geëxploiteerd door de Deutsche Reichsbahn; de spoorwegmaatschappij van de DDR. Toen de DDR in 1961 de Berlijnse Muur bouwde, werd de S-Bahn geboycot door veel West-Berlijners. Op 9 januari 1984 nam de Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) uit West-Berlijn het West-Berlijnse S-Bahnnet over. 

Omdat de S-Bahn in West-Berlijn in 1968 dus door de DDR werd geëxploiteerd, is toekenning van de Heinz Kapelle medaille aan een werkplaats van de S-Bahn dus ook vrij logisch.

De oorkonde is voorzien van een stempel van het Stadsbestuur van de FDJ Westberlin.

De oorkonde is ondertekend door Walter Rudert met pen. Walter Rudert (geboren 1935)  was van 1964 – 1971 voorzitter van de FDJ-Westberlin.

Tekst oorkonde

URKUNDE / Der Betriebsgruppe / der Freien Deutschen Jugend von Westberlin / S-Bahn-Betriebswerkes Wannsee / wir aus Anlaß des 21. Jahestages / unseres Verbandes / für vorbildlichen Kampf für / Frieden, Demokratie, und Sozialismus / die / HEINZ KAPELLE MEDAILLE / in / SILBER / verliehen. / WESTBERLIN, DEN 7.3.1968 / VORSITZENDER

Bronnen

laatste bewerking: 26 XI 2023

pagina gemaakt: 26 XI 2023