CD's en DVD's over de DDR 
Op deze pagina staan kijk- en luistertips voor mensen met interesse in de DDR. Ik heb mijn persoonlijke waardering opgenomen, als hulpmiddel voor uw keuze: 1 staatswapen: besteed de tijd aan andere media, 2 staatwapens: interessant medium, 3 staatswapens: zeer interessant medium, zeer de moeite waard en 4 staatswapens: top, een medium dat u echt zou moeten zien of beluisteren als DDR-geïnteresseerde. Veel leesplezier!

DDR Geschiedenis
CD/DVD Waardering Beschrijving
Der 17. Juni 1953. Die Vorgeschichte. Der Verlauf. Die Folgen.
DeutschlandRadio, 2003.
74321980922
Prachtige radiodocumentaire op 2 CD's waarin wordt ingegaan op de aanloop naar 17 juni 1953, de feitelijke opstand aan de orde komt en wordt ingegaan op de gevolgen. In de documentaire worden op een illustratieve wijze originele geluiden - ook bijvoorbeeld uit Stasi-archieven - en interviews gebruikt. Schitterend gemonteerd. Taal: D.
Niemand hat die Absicht... Tondokumente zur Mauer
Literera / BMG Wort, 2001
74321847922
Geluidsfragmenten op 2 CD's die betrekking hebben op de bouw van de muur, de effecten daarvan en uiteindelijk de val. DDR-propaganda inclusief heldhaftige liederen over de bouw van de 'antifascistische beschermmuur' worden afgewisseld met reportages dis gemaakt zijn door West-Duitse journalisten. Taal: D.
Stimmen des 20. Jahrhunderts: Berlin, 13. August 1961
Deutsches Historisches Museum / Deutsches Rundfunkarchiv / Deutsches Rundfunkmuseum, 2001.
DRA-DHM II 2001
In 1961 werd de Berlijnse muur gebouwd. Op deze CD staan audiofragmenten in dat jaar zijn uitgezonden op de radio - zowel in de DDR als in de BRD. Willi Brandt, Konrad Adenauer en Walter Ullbricht komen onder andere aan het woord. Taal: D.
Stimmen des 20. Jahrhunderts: Berlin, Stalinallee - Stalinstadt
Deutsches Historisches Museum / Deutsches Rundfunkarchiv 1997.
DRA-CD III-1997
Op deze CD komt een drietal thema's aan de orde: 1) De bouw van de modelstraat met moderne arbeiderswoningen: de Stalinallee. 2) Het overlijden van Stalin op 5 maart 1953 en 3) De nieuwe naam voor de stad die ontstond rond "Eisenhüttenkombinats Ost": Stalinstadt. Nadat Stalin uit de gratie was geraakt, ging Stalinstadt op in Eisenhüttenstadt (1961). Onder andere Wilhelm Pieck (president), Otto Grotewohl (minister-president), Walter Ulbricht (Eerste SED-secretaris), Friedrich Ebert (Oberbürgermeister Berlin) zijn te horen op deze CD. Taal: D.
Stimmen des 20. Jahrhunderts: Die mauer fällt. Die Wende in Deutschland vom Januar 1989 bis zum 3. Oktober 1990
Deutsches Historisches Museum / Deutsches Rundfunkarchiv 1999.
DRA-CD II-1999
Op deze CD zijn de relevante fragmenten opgenomen die het opheffen van de DDR tekenen. Honecker die aangeeft dat de muur nog lang zal staan. Günter Schabowski die op een persconferentie zegt dat grensoverschrijding is toegestaan, Egon Krenz die in een toespraak aangeeft te willen leren van de Sowjet-Unie en ook BRD-politici als Kohl en Von Weizsäcker komen aan het woord. Taal: D.
Stimmen des 20. Jahrhunderts: Parteiauftrag: Ein Neues Deutschland I 1949 - 1959
Deutsches Historisches Museum / Deutsches Rundfunkarchiv, 1996.
DRA-CD-4-1996
Historische audiofragmenten belangrijke momenten in het eerste decennium van de DDR. Alle toenmalige hoofdrolspelers als Wilhelm Pieck, Johannes Dieckmann, Otto Grotewohl en Herman Axen zijn te horen. De volgende gebeurtenissen komen aan de orde: de oprichting van de DDR, verkiezing eerste president, 70ste verjaardag Stalin, "Weltfestspiele der Jugend" 1951, toespraken na de opstand van 17 juni 1953, feest vanwege 10-jarige bestaan van de DDR. Taal: D.
Stimmen des 20. Jahrhunderts: Parteiauftrag: Ein Neues Deutschland II 1949 - 1958
Deutsches Historisches Museum / Deutsches Rundfunkarchiv, 1997.
DRA-CD-5-1997
Historische audiofragmenten belangrijke momenten in het eerste decennium van de DDR. Dit is een uitbreiding van deel 1 van de serie. Zeer interessant fragment in het kader van deze website is de uitreiking van de "Held der Arbeit"-titels door de president Wilhelm Pieck op 13 oktober 1955. Verder wordt onder andere aandacht besteed aan het oprichten van het ministerie van Staatsveiligheid, de verkiezingen voor het parlement, tweede partijcongres van de SED, vierde zitting van het parlement van de FDJ. Taal: D.