Spange Vaterländischer Verdienstorden in Bronze (1)
Hiernaast is een "Interimsspange" (reproductie) afgebeeld met 14 onderscheidingen. Dertien worden middels een papiertje gesymboliseerd. De "Väterlandischer Verdienstorden in Bronze" is met een conventioneel draagteken gesymboliseerd. De drager van de originele "Interimsspange" is mij bekend, maar er is mij verzocht zijn naam niet te publiceren. Gegeven het feit dat ook de medaille 
"Ehrenmedaille zum 40. Jahrestag der Deutschen Demokratischen Republik" is opgenomen, dateert de "Spange" van na 7 oktober 1989. Dat betekent dat als het draagteken al gedragen is, dit in de laatste maanden van 1989 plaatsvond.
 
De papiertjes (bevestigd in een metalen strip met plastic er over heen) werden ingevoerd in maart 1975. Dit maakte het aanpassen van het draagteken - als er een onderscheiding moest worden toegevoegd - zeer eenvoudig. Men kon gewoon een papiertje vervangen - bij draagtekens die bij de VEB Münze werden gemaakt, was dat onmogelijk. Voordeel was tevens dat ze veel lichter wogen dan andere draagtekens, wat het draagcomfort - zeker bij veel decoraties - ten goede kwam. nadeel was wel dat ze er snel slordig gingen uitzien. Ze konden slecht tegen vocht en de papiertjes beschadigden snel. 

De volgende onderscheidingen zijn te vinden op het draagteken: