II NVA Stadtkommandantur Berlin - Grenzsoldat Silber (zonder helm)
Beschrijving
Achtergronden
De "Stadtkommandantur" (stadcommandant) van Berlijn (hoofdstad van de DDR) werd ingesteld in augustus 1962. De instelling vormde een schending van de gedemilitariseerde status van Berlijn, om die reden behandelden de drie westerse geallieerden de commandant als non-existent. De "Stadtkommandantur" voerde aanvankelijk het bevel over de grenstroepen in en rond Berlijn. Vanaf 1971 werden de grenstroepen anders georganiseerd en de "Stadtkommandantur" kreeg een representatieve en protocollaire functie, met de volgende taken: militaire ceremonies, ontvangsten, zorg voor buitenlandse gasten, begrafenisparades, muziekparades, bewaking- en beveiligingstaken. De commandant had de volgende onderdelen onder zijn bevel: het 'Wachregiment "Friedrich Engels"', het 'Stabsmusikkorps', het informatiecentrum bij de Brandenburger Tor en een "Kommandantendienstzug".
Vanaf 1971 rapporteerde de stadcommandant direct aan het ministerie van Nationale Defensie. De volgende personen vervulden de rol van stadcommandant:
1962 - 1971: Generalleutnant Helmut Poppe;
1971 - 1978: Generalleutnant Arthur Kunath;
1978 - 1989: Generalleutnant Karl-Heinz Drews;
1990 (januari - september): Generalmajor Wolfgang Dombrowski;
1990: 1 en 2 oktober: Oberstleutnant Detlev Wendorf.
De stadscommandant had verschillende zogenaamde "Ehrengaben" die hij kon verstrekken. Mij is onduidelijk bij welke gelegenheden die werden versterkt.
Plaquette

Er bestaan twee versies van deze plaquette: een zilverkleurige en een goudkleurige. Ook is een goudkleurig speldje gemaakt.
De rechthoekige plaquette is gemaakt van non-ferrometalen en is niet draagbaar. Hij meet 5 bij 7 centimeter.
Op de voorzijde staat een grenssoldaat met pet en een geweer over zijn schouder. Op achtergrond staat 'Brandenburger Tor' afgebeeld. De quadriga en de fries zijn met veel details weergegeven. De vlag van de DDR wappert boven de zegewagen.

Op de achterzijde staat de tekst: "NATIONALE VOLKSARMEE". Daaronder
 het beeldmerk van het nationale volksleger afgebeeld, bestaande uit het staatswapen van de DDR omgeven door de tekst: "FÜR DEN SCHUTZ DER ARBEITER-UND-BAUERN-MACHT" (voor de bescherming van de arbeiders- en boerenmacht). Om de tekst staan twee lauriertwijgjes heen. 
Daar weer onder staat de tekst: "Stadtkommandantur der Hauptstadt der DDR Berlin" (stadscommandant Berlijn, hoofdstad van de DDR).
De plaquette zat in een wit doosje met rood velours.
De plaquette is gemaakt bij VEB Präwema te Markneukirchen vanaf 1973.
Bronnen
Rüdiger Wenzke, Nationale Volksarmee, Die Geschichte. Bucher Verlag, 2014, p.81, 105.
http://www.dhm.de/datenbank/dhm.php?seite=5&fld_0=N0006254 (geraadpleegd op 3 maart 2017) .