II NVA Stadtkommandantur Berlin - V Grenzsoldat Helm - klein speldje
Beschrijving
Achtergronden
De "Stadtkommandantur" (stadcommandant) van Berlijn (hoofdstad van de DDR) werd ingesteld in augustus 1962. De instelling vormde een schending van de gedemilitariseerde status van Berlijn, om die reden behandelden de drie westerse geallieerden de commandant als non-existent. De "Stadtkommandantur" voerde aanvankelijk het bevel over de grenstroepen in en rond Berlijn. Vanaf 1971 werden de grenstroepen anders georganiseerd en de "Stadtkommandantur" kreeg een representatieve en protocollaire functie, met de volgende taken: militaire ceremonies, ontvangsten, zorg voor buitenlandse gasten, begrafenisparades, muziekparades, bewaking- en beveiligingstaken. De commandant had de volgende onderdelen onder zijn bevel: het 'Wachregiment "Friedrich Engels"', het 'Stabsmusikkorps', het informatiecentrum bij de Brandenburger Tor en een "Kommandantendienstzug".
Vanaf 1971 rapporteerde de stadcommandant direct aan het ministerie van Nationale Defensie. De volgende personen vervulden de rol van stadcommandant:
1962 - 1971: Generalleutnant Helmut Poppe;
1971 - 1978: Generalleutnant Arthur Kunath;
1978 - 1989: Generalleutnant Karl-Heinz Drews;
1990 (januari - september): Generalmajor Wolfgang Dombrowski;
1990: 1 en 2 oktober: Oberstleutnant Detlev Wendorf.
De stadscommandant had verschillende zogenaamde "Ehrengaben" die hij kon verstrekken. Mij is onduidelijk bij welke gelegenheden die werden versterkt.
Speldje

De rechthoekige speldje is gemaakt van metaal Het meet 3,1 bij 2,2 centimeter. Op de voorzijde staat een gehelmde grenssoldaat. Op achtergrond staat 'Brandenburger Tor' afgebeeld, met daarachter een aantal oost-Berlijnse hoogtepunten als het toenmalige Hotel Stadt Berlin en de wereldklok op de Alexander Platz, de Fernsehturm, en het inmiddels afgebroken Lenin-monument op de toenmalige Lenin Platz.
Aan de achterzijde is een bevestigingsspeldje gemonteerd.
Er zijn ook grotere uitvoeringen beschikbaar in de vorm van plaquettes: 
 versie achtergrond grenssoldaat
 I zilverkleurig zilverkleurig
 II zilverkleurig goudkleurig
 III goudkleurig zilverkleurig
 IV goudkleurig goudkleurig
Ook is een klein goudkleurig speldje gemaakt met deze afbeelding.

Bronnen
Rüdiger Wenzke, Nationale Volksarmee, Die Geschichte. Bucher Verlag, 2014, p.81, 105.
http://www.dhm.de/datenbank/dhm.php?seite=5&fld_0=N0006254 (geraadpleegd op 3 maart 2017).