II NVA Stadtkommandantur Berlin - II Grenzsoldat Helm Silber - Gold
Beschrijving
Achtergronden
De "Stadtkommandantur" (stadcommandant) van Berlijn (hoofdstad van de DDR) werd ingesteld in augustus 1962. De instelling vormde een schending van de gedemilitariseerde status van Berlijn, om die reden behandelden de drie westerse geallieerden de commandant als non-existent. De "Stadtkommandantur" voerde aanvankelijk het bevel over de grenstroepen in en rond Berlijn. Vanaf 1971 werden de grenstroepen anders georganiseerd en de "Stadtkommandantur" kreeg een representatieve en protocollaire functie, met de volgende taken: militaire ceremonies, ontvangsten, zorg voor buitenlandse gasten, begrafenisparades, muziekparades, bewaking- en beveiligingstaken. De commandant had de volgende onderdelen onder zijn bevel: het 'Wachregiment "Friedrich Engels"', het 'Stabsmusikkorps', het informatiecentrum bij de Brandenburger Tor en een "Kommandantendienstzug".
Vanaf 1971 rapporteerde de stadcommandant direct aan het ministerie van Nationale Defensie. De volgende personen vervulden de rol van stadcommandant:
1962 - 1971: Generalleutnant Helmut Poppe;
1971 - 1978: Generalleutnant Arthur Kunath;
1978 - 1989: Generalleutnant Karl-Heinz Drews;
1990 (januari - september): Generalmajor Wolfgang Dombrowski;
1990: 1 en 2 oktober: Oberstleutnant Detlev Wendorf.
De stadscommandant had verschillende zogenaamde "Ehrengaben" die hij kon verstrekken. Mij is onduidelijk bij welke gelegenheden die werden versterkt.
Plaquette

De rechthoekige plaquette is gemaakt van non-ferrometalen en is niet draagbaar. Hij meet 5 bij 7 centimeter. Er bestaan vier verschillende uitvoeringen
 versie achtergrond grenssoldaat
 I zilverkleurig zilverkleurig
 II zilverkleurig goudkleurig
 III goudkleurig zilverkleurig
 IV goudkleurig goudkleurig
Ook is een klein goudkleurig speldje gemaakt met deze afbeelding.
Op deze pagina is versie II afgebeeld. Op de voorzijde staat een gehelmde grenssoldaat. Op achtergrond staat 'Brandenburger Tor' afgebeeld, met daarachter een aantal oost-Berlijnse hoogtepunten als het toenmalige Hotel Stadt Berlin en de wereldklok op de Alexander Platz, de Fernsehturm, en het inmiddels afgebroken Lenin-monument op de toenmalige Lenin Platz.
Op de achterzijde staat de tekst: "NATIONALE VOLKSARMEE". Daaronder het beeldmerk van het nationale volksleger afgebeeld, bestaande uit het staatswapen van de DDR omgeven door de tekst: "FÜR DEN SCHUTZ DER ARBEITER-UND-BAUERN-MACHT" (voor de bescherming van de arbeiders- en boerenmacht). Om de tekst staan twee lauriertwijgjes heen.
Daar weer onder staat de tekst: "Stadtkommandantur der Hauptstadt der DDR Berlin" (stadscommandant Berlijn, hoofdstad van de DDR).
De plaquette werd aangeboden in een grijzen plastic etui van 9,5 bij 13 cm. Aan de voorzijde staat een NVA-soldaat afgebeeld. Aan de binnenzijde is de tekst opgenomen: "NATIONALE VOLKSARMEE Stadtkommandantur der Hauptstadt der DDR Berlin" (nationaal volksleger stadscommandant Berlijn, hoofdstad van de DDR).
De plaquette is gemaakt bij VEB Präwema te Markneukirchen vanaf 1973.
Bronnen
Rüdiger Wenzke, Nationale Volksarmee, Die Geschichte. Bucher Verlag, 2014, p.81, 105.
http://www.dhm.de/datenbank/dhm.php?seite=5&fld_0=N0006254 (geraadpleegd op 3 maart 2017).