II NVA Stadtkommandantur Berlin - Brandenburger Tor Silber
Beschrijving
Achtergronden
De "Stadtkommandantur" (stadcommandant) van Berlijn (hoofdstad van de DDR) werd ingesteld in augustus 1962. De instelling vormde een schending van de gedemilitariseerde status van Berlijn, om die reden behandelden de drie westerse geallieerden de commandant als non-existent. De "Stadtkommandantur" voerde aanvankelijk het bevel over de grenstroepen in en rond Berlijn. Vanaf 1971 werden de grenstroepen anders georganiseerd en de "Stadtkommandantur" kreeg een representatieve en protocollaire functie, met de volgende taken: militaire ceremonies, ontvangsten, zorg voor buitenlandse gasten, begrafenisparades, muziekparades, bewaking- en beveiligingstaken. De commandant had de volgende onderdelen onder zijn bevel: het 'Wachregiment "Friedrich Engels"', het 'Stabsmusikkorps', het informatiecentrum bij de Brandenburger Tor en een "Kommandantendienstzug".
Vanaf 1971 rapporteerde de stadcommandant direct aan het ministerie van Nationale Defensie. De volgende personen vervulden de rol van stadcommandant:
1962 - 1971: Generalleutnant Helmut Poppe;
1971 - 1978: Generalleutnant Arthur Kunath;
1978 - 1989: Generalleutnant Karl-Heinz Drews;
1990 (januari - september): Generalmajor Wolfgang Dombrowski;
1990: 1 en 2 oktober: Oberstleutnant Detlev Wendorf.
De stadscommandant had verschillende zogenaamde "Ehrengaben" die hij kon verstrekken. Mij is onduidelijk bij welke gelegenheden die werden versterkt.
Medaille

De ronde medaille is gemaakt van non-ferrometalen en is niet draagbaar. Hij meet 6 cm in diameter en is 4 mm dik en is zilverkleurig. Er is ook een goudkleurige versie.
Op de voorzijde staat 'Brandenburger Tor' afgebeeld, waarbij de quadriga is getooid met de vlag van de DDR.
Onder de poort staat de volgende tekst: "BERLIN · HAUPTSTADT DER DDR". (Berlijn · hoofdstad van de Duitse Democratische Republiek). Daarachter is de "Fernsehturm" afgebeeld. Deze TV-toren is met een lengte van 368 meter het hoogste gebouw van Duitsland. Op 3 oktober 1969 werd de toren door Walter Ulbricht ingehuldigd samen met zijn vrouw Lotte. Op dat moment begon ook de tweede TV-zender in de DDR, DFF 2.
Aan de achterzijde is het beeldmerk van de NVA (Nationale Volksarmee) afgebeeld, bestaande uit het staatswapen van de DDR omgeven door de tekst: "FÜR DEN SCHUTZ DER ARBEITER-UND-BAUERN-MACHT" (voor de bescherming van de arbeiders- en boerenmacht). Om de tekst staan twee lauriertwijgjes heen. 
De medaille werd aangeboden in een grijzen plastic etui van 9,5 bij 13 cm. Aan de voorzijde staat een NVA-soldaat afgebeeld. Aan de binnenzijde is de tekst opgenomen: "NATIONALE VOLKSARMEE Stadtkommandantur Berlin" (nationaal volksleger stadscommandant Berlijn).
De Medaille is gemaakt bij VEB Präwema te Markneukirchen vanaf 1973.
Bronnen
Rüdiger Wenzke, Nationale Volksarmee, Die Geschichte. Bucher Verlag, 2014, p.81, 105.
http://www.dhm.de/datenbank/dhm.php?seite=5&fld_0=N0006254 (geraadpleegd op 3 maart 2017) .