II NVA Stadtkommandantur Berlin Ehrengabe - 13 augustus 1961
Beschrijving
Achtergronden
De "Stadtkommandantur" (stadcommandant) van Berlijn (hoofdstad van de DDR) werd ingesteld in augustus 1962. De instelling vormde een schending van de gedemilitariseerde status van Berlijn, om die reden behandelden de drie westerse geallieerden de commandant als non-existent. De "Stadtkommandantur" voerde aanvankelijk het bevel over de grenstroepen in en rond Berlijn. Vanaf 1971 werden de grenstroepen anders georganiseerd en de "Stadtkommandantur" kreeg een representatieve en protocollaire functie, met de volgende taken: militaire ceremonies, ontvangsten, zorg voor buitenlandse gasten, begrafenisparades, muziekparades, bewaking- en beveiligingstaken. De commandant had de volgende onderdelen onder zijn bevel: het 'Wachregiment "Friedrich Engels"', het 'Stabsmusikkorps', het informatiecentrum bij de Brandenburger Tor en een "Kommandantendienstzug".
Vanaf 1971 rapporteerde de stadcommandant direct aan het ministerie van Nationale Defensie. De volgende personen vervulden de rol van stadcommandant:
1962 - 1971: Generalleutnant Helmut Poppe;
1971 - 1978: Generalleutnant Arthur Kunath;
1978 - 1989: Generalleutnant Karl-Heinz Drews;
1990 (januari - september): Generalmajor Wolfgang Dombrowski;
1990: 1 en 2 oktober: Oberstleutnant Detlev Wendorf.
De stadscommandant had verschillende zogenaamde "Ehrengaben" die hij kon verstrekken. Mij is onduidelijk bij welke gelegenheden die werden versterkt.
Medaille

De ronde medaille is gemaakt van non-ferrometalen en is niet draagbaar. Hij meet 6 cm in diameter en is 4 mm dik.
Op de voorzijde staat 'Brandenburger Tor' afgebeeld, waarbij de quadriga is getooid met de vlag van de DDR.
Onder de afbeelding staat de volgende tekst: "13. AUGUST 1961 BERLIN · HAUPTSTADT DER DEUTSCHEN DEMOKRATISCHEN REPUBLIK". (13 augustus 1961, Berlijn · hoofdstad van de Duitse Democratische Republiek). Op deze dag werd west-Berlijn afgegrendeld met een muur van prikkeldraad van het oostelijk deel. De afzettingen werden snel daarna in steen en beton opgetrokken. Op 9 november 1989 lieten soldaten van de grenstroepen grote groepen DDR-burgers de grens passeren na een aankondiging van politbureau-lid 
Günter Schabowski in een persconferentie dat iedere DDR-burger vanaf dat moment vrij was om de grens over te gaan. "Das tritt nach meiner Kenntnis … ist das sofort, unverzüglich.“ (Het geldt naar mijn weten ... direct, meteen). 
Aan de achterzijde is het beeldmerk van de NVA (Nationale Volksarmee) afgebeeld, bestaande uit het staatswapen van de DDR omgeven door de tekst: "FÜR DEN SCHUTZ DER ARBEITER-UND-BAUERN-MACHT" (voor de bescherming van de arbeiders- en boerenmacht). Om de tekst staan twee lauriertwijgjes heen. 
De medaille werd aangeboden in een grijzen plastic etui van 9,5 bij 13 cm. Aan de voorzijde staat een NVA-soldaat afgebeeld. Aan de binnenzijde is de tekst opgenomen: "NATIONALE VOLKSARMEE Stadtkommandantur der Hauptstadt der DDR Berlin" (nationaal volksleger stadscommandant Berlijn, hoofdstad van de DDR).
De Medaille is gemaakt bij VEB Präwema te Markneukirchen vanaf 1973.
Bronnen
Rüdiger Wenzke, Nationale Volksarmee, Die Geschichte. Bucher Verlag, 2014, p.81, 105.
http://www.dhm.de/datenbank/dhm.php?seite=5&fld_0=N0006254 (geraadpleegd op 3 maart 2017).