II 073 Abzeichen "Freiwilliger Helfer der DVP"
Beschrijving
Achtergronden
Sinds 1952 kende de Duitse Volkspolitie vrijwilligers - ze droegen bij aan de versterking van het socialisme op Duitse bodem. Ze waren herkenbaar aan de rode armband om de linker-bovenarm. Op 20 september 1990 maakte de regering een einde aan de inzet van de vrijwilligers.
Het 'Abzeichen "Freiwilliger Helfer der DVP"' (onderscheidingsteken vrijwillige helper van de Duitse Volkspolitie) werd toegekend in de periode 1981 - 1990. Het werd verleend voor uitstekende prestaties. De vrijwilligers in de "Volkspolizei" ontvingen dit teken samen met een oorkonde.
Het onderscheidingsteken werd op de revers gedragen - er was geen nadere regelgeving daaromtrent.
Typen onderscheidingstekens

In de "DDR Spezialkatalog Band II" van Bartel wordt één type onderscheiden van het 'Abzeichen "Freiwilliger Helfer der DVP"'.

Het onderscheidingsteken is gemaakt van non-ferrometalen en is 39 mm hoog en 28 mm breed. Het heeft de vorm van een schild. Het teken is rood. In het midden staat een goudkleurige politiester met daarin het staatswapen van de DDR. Boven de ster is de volgende tekst aangebracht: "FREIWILLIGER HELPER" (vrijwilliger); eronder "DVP" (Duitse volkspolitie). Het teken heeft een goudkleurige omlijsting.
De achterzijde kent geen afbeelding, er is een bevestigingsspeldje aangebracht. Er is een ronde uitsparing aangebracht ter hoogte van de politiester. 
Bronnen
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog Band II Auszeichnungen der bewaffneten Organe der DDR, Cottbus, 2009, 3. Auflage, p.22.