I 310 Medaille für treue Dienste freiwilliger Helfer beim Schütz der Staatsgrenze der DDR für 10 Jahre
Beschrijving Medailles Oorkonden
Type a 
De medaille meet 35 mm en is gemaakt van verbronsd ijzer. Op de voorzijde van de bronskleurige medaille staat de staatsvlag van de DDR. Aan beide zijden staat een eikenblad. Daaronder staat de tekst: "FÜR TREUE DIENSTE" (voor trouwe dienst). Dit alles wordt omgeven door de tekst: "FREIWILLIGER HELFER BEIM SCHUTZ DER STAATSGRENZE DER DDR"(vrijwilliger bij de bescherming van de staatgrens van de DDR). Aan de onderzijde staat een hoofdletter "A". Die geeft aan dat de medaille gemaakt is bij "VEB Münze Berlin". 
Op de achterzijde staat het staatswapen van de DDR omgeven door de tekst: "FÜR DEN SCHUTZ DER ARBEITER-UND-BAUERN-MACHT" (voor de bescherming van de arbeiders- en boerenmacht). Om de tekst staan twee lauriertwijgjes heen. 
De medaille is bevestigd aan een rechthoekig groen lintje, met links twee rode verticale banen. De medaille kent geen los draagtekenDe afgebeelde medaille is bevestigd aan een vijfhoekig lintje. Dit was geen officiële uitgave. Zo'n lintje werd wel gemaakt zodat de medaille gemakkelijk gecombineerd kon worden met andere medailles met een vijfhoekig lintje. In dit voorbeeld is sprake van een lintje zoals dat gedragen werd door medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken of het ministerie van Staatsveiligheid: de linkerbaan bovenop. Medewerkers van het ministerie van Nationale Verdediging droegen de rechterbaan bovenop.