I 297 Militärische Verdienstmedaille der Deutschen Demokratischen Republik
Achtergronden 
De instelling van de "Militärische Verdienstmedaille" (militaire medaille voor verdienste) werd op 17 september 1982 goedgekeurd door de Nationale Verdedigingsraad. De "Militärische Verdienstmedaille" werd gezamelijk met de "Militärischer Verdienstorden der Deutschen Demokratischen Republik" (de militaire verdienstorde van de DDR) "Klasse I in Gold", "Klasse II in Silber" en "Klasse III in Bronze" ingesteld. Het besluit werd op 15 oktober 1982 openbaargemaakt in het "Gesetzblatt"
De "Militärische Verdienstmedaille" was bestemd voor militairen en burgers van niet-socialistische landen die zich inzetten voor vriendschappelijke betrekkingen en stimuleren van de samenwerking met de DDR en het Nationale Volksleger in het bijzonder. Vastgelegd werd dat voor militairen en burgers van socialistische landen onderscheiden konden worden met de "Scharnhorst-Orden", de "Kampforden für Verdienste um Volk und Vaterland" of de "Medaille für Waffenbrüderschaft".
De "Militärischer Verdienstorden der Deutschen Demokratischen Republik Klasse II" en "Klasse III" werd uitgereikt aan militair attachés of hoge militairen. "Klasse I" was bedoeld voor ministers van defensie of personen met een vergelijkbare positie. Mensen die hen begeleiden kwamen in aanmerking voor een "Militärische Verdienstmedaille".
Bij de toekenning van de "Militärische Verdienstmedaille" hoorde geen financiële premie, wel een oorkonde. Bekend is dat de medaille slechts 29 keer is toegekend.
De orden werden gemaakt bij "VEB Münze der DDR, Berlin". Het ontwerp is van Klaus Bensdorf.
Type medailles
In de "DDR Spezialkatalog Band I" van Bartel wordt een type onderscheiden.
De bronskleurige medaille is gemaakt van tombak en heeft een diameter van 35 mm. De medaille is rond. Aan de voorzijde staat het staatswapen van de DDR, omgeven door een tak van eikenloof. Daaronder staan twee gekruiste zwaarden. Op de achterzijde staat de tekst: "MILITÄRISCHE VERDIENSTMEDAILLE DDR" met twee lauriertakjes. Aan de bovenzijde bevindt zich een oog dat horizontaal op de medaille is aangebracht. Daar doorheen is een klein ringetje aangebracht dat op zijn beurt door een ringetje van 15 mm is aangebracht. Dit bevestigd aan het lintje van 24 mm breed is bevestigd. Het lintje is licht grijs, met daarop links een zwart, rode en gele baan en rechts een gele, rode en zwarte baan. Bij de orde hoorde ook een "Interimsspange" Deze is 24 mm bij 14 mm groot en overtrokken met de dezelfde stof als die van het lintje. Hierop is een miniatuuruitvoering van het staatswapen van de DDR aangebracht. 
Bronnen
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p. 22.
Klaus H. Feder, Militärische Orden der Deutschen Demokratischen Republik, Berlin, 2011.
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p.109-110.