I 281 Verdienstmedaille der Grenztruppen der Deutschen Demokratischen Republik in Silber
Beschrijving Medailles Oorkonden
281a Verdienstmedaille der Grenztruppen der Deutschen Demokratischen Republik in Silber www.ddrmedailles.nl281a Verdienstmedaille der Grenztruppen der Deutschen Demokratischen Republik in Silber www.ddrmedailles.nlType a (1977 - 1987)
De zilverkleurige medaille heeft een diameter van 35 millimeter. Deze medaille werd toegekend tussen 1977 - 1987. Op de voorzijde staat een DDR-grenspaal met een machinepistool. Beide zijn omgeven met een lauriertak. Aan de rand staat de tekst: "FÜR HERVORRAGENDE VERDIENSTE. GRENZTRUPPEN DER DDR" (voor superieure verdienste bij de grenstroepen van de DDR). 
De achterzijde bevat het staatswapen van de DDR, omgeven door de tekst: "FÜR DEN SCHUTZ DER ARBEITER-UND-BAUERN-MACHT" (voor de bescherming van de arbeiders- en boerenmacht). Om de tekst staan twee lauriertwijgjes. De aren van het staatswapen raken elkaar niet, vergelijk dit voorbeeld.
De medaille is bevestigd aan een vijfpuntig lintje, dat overtrokken is met een rode stof met een witte baan in het midden en aan de buitenzijde een groene baan. Het draagteken heeft dezelfde kleuren.