I 254 Medaille für langjährige Pflichterfüllung zur Stärkung der Landesverteidigung der DDR für 30 Jahre
Achtergronden
De "Medaille für langjährige Pflichterfüllung zur Stärkung der Landesverteidigung der DDR" (medaille voor langjarige plichtvervulling in de versterking van de landverdediging van de DDR) is ingesteld op 8 augustus 1974 in vier treden: brons (10 jaar), 
zilver (20 jaar), goud (30 jaar) en goud (40 jaar voor mannen en 35 jaar voor vrouwen). De medaille werd toegekend aan werknemers die langjarig voorbeeldige prestaties hebben geleverd in bedrijven en organisaties die goederen leverden voor militaire doeleinden. Bij de medaille hoorde een oorkonde en een geldbedrag: 500 mark voor 30-jarige inzet. De medaille werd op de linkerborst gedragen. Toekenning geschiedde op 1 maart (dag van het nationale volksleger) of 7 oktober (de nationale feestdag in de DDR).
Beschrijving
De voorzijde van deze goudkleurige medaille bevat een vierkant bestaande uit verticale lijnen. In het vierkant staan een aar, een machinepistool en een hamer afgebeeld. Dit geheel wordt omgeven door de tekst: "FÜR JANGJÄHRIGE PLICHTERFULLING * DDR *" (voor langjarige plichtvervulling).
Op de achterzijde staat het staatswapen van de DDR, omgeven door de tekst: "FÜR DEN SCHUTZ DER ARBEITER-UND-BAUERN-MACHT" (voor de bescherming van de arbeiders- en boerenmacht). Om de tekst staan twee lauriertwijgjes. De medaille is bevestigd aan een rechthoekig lintje van 24 bij 3 mm, dat overtrokken is met een blauwe stof met een gele baan in het midden en aan de buitenzijde kleine zwart, rood, gele baantjes. Het draagteken heeft dezelfde kleuren en dezelfde afmetingen.

Draagteken
Het afgebeelde stoffen draagteken "Medaille für langjährige Pflichterfüllung zur Stärkung der Landesverteidigung der DDR für 30 Jahre" is een reproductie. Het origineel is gemaakt voor op het "Gesellschaftsjacke" van Erich Mielke, de minister van Staatsveiligheid. 
Bronnen
Frank Bartel, Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik von der Anfängen bis zur Gegenwart, Berlin 1979, p.170-171.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p.152-153.
Klaus H. Feder & Uta Feder, Auszeichnungen der Nationalen Volksarmee der Deutschen Demokratischen Republik, Berlin, 1994, p.116-119.
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p.75-76.