I 247 Medaille für Verdienste in der Volkskontrolle der Deutschen Demokratischen Republik Stufe I
Achtergronden
De "Medaille für Verdienste in der Volkskontrolle der Deutschen Demokratischen Republik" (medaille voor verdienste in de volkscontrole) werd ingesteld op 12 februari 1973 als erespeld; vanaf 1978 werd het een medaille. Op 9 september 1987 werd de onderscheiding van een naar drie klassen uitgebreid: "Stufe" (trede) I, Stufe II en Stufe III. De medaille werd toegekend voor jarenlange voorbeeldige inzet en voor bijzondere prestaties bij de ontwikkeling van de volkscontrole. De "Volkskontrolle" was een systeem van maatregelen, organen en rechtsinstituten waarmee de burgers van de DDR (schijnbaar) de mogelijkheid hadden om alle maatschappelijke en economische besluiten van de regering en de SED te laten controleren. De medaille kon worden toegekend aan medewerkers van de "Arbeiter-und-Bauern-Inspektion der DDR" (ABI: Arbeiders- en Boereninspectie van de DDR) of aan burgers die actief meewerkten met de inspectie. Bij de medaille hoorde een oorkonde en een geldbedrag. De medaille werd verleend door voorzitter van het comité van de ABI. De medaille werd op de linkerborst gedragen.
Beschrijving
De bronskleurige medaille kent in "Stufe 1" een uitvoering. De medaille meet 30 mm en de achterzijde is glad. Op de medaille is een man / arbeider met een helm en een vrouw afgebeeld. Op de voorzijde staat de tekst "FÜR VERDIENSTE IN DER VOLKSKONTROLLE DER DDR". De medaille is bevestigd aan een rood rechthoekig draagteken met daarin een tweetal zwarte en twee smalle gele banen en een brede gele baan.
 
Type
In de "DDR Spezialkatalog Band I" van Bartel wordt een type onderscheiden. Op deze pagina is type d weergegeven; dat tussen 1987 en 1989 is uitgegeven. De afgebeelde medaille is bevestigd aan een vijfhoekig lintje. Dit was geen officiële uitgave. Zo'n lintje werd wel gemaakt zodat de medaille gemakkelijk gecombineerd kon worden met andere medailles met een vijfhoekig lintje. In dit voorbeeld is sprake van een lintje zoals dat gedragen werd door medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken of het ministerie van Staatsveiligheid: de linkerbaan bovenop. Medewerkers van het ministerie voor Nationale Verdediging droegen de rechterbaan bovenop. Deze medaille kende geen apart los draagteken.
Bronnen
Frank Bartel, Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik von der Anfängen bis zur Gegenwart, Berlin 1979, p.170.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p.151.
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p.102.