I 249 Ehrennadel für Verdienste in der Volkskontrolle der Deutschen Demokratischen Republik /
Medaille für Verdienste in der Volkskontrolle der Deutschen Demokratischen Republik / Stufe III
Type a (1973 - 1977)
Type a van de "Ehrennadel für Verdienste in der Volkskontrolle der Deutschen Demokratischen Republik" kenmerkt zich door een rand die de tekst scheidt van de afbeelding. Deze bronskleurige medaille heeft een diameter van 30,3 mm en heeft een gegranuleerde achterkant. Op de medaille is een man / arbeider met een helm en een vrouw met hoofddoek afgebeeld. Op de voorzijde staat de tekst "FÜR VERDIENSTE IN DER VOLKSKONTROLLE DER DDR". 
De medaille is bevestigd aan een rood vierhoekig metalen lintje met daarop een rood geverfd vlak. Daarover heen zit een polyester laagje.
Bij de erespeld / medaille hoorde geen draagteken - de medaille was ook niet eenvoudig te verwijderen van het lintje.
Type b (1978 - 1985)
Type b van de inmiddels tot "Medaille für Verdienste in der Volkskontrolle der Deutschen Demokratischen Republik" omgedoopte onderscheiding, kenmerkt zich het nieuwe lintje waar de medaille aan is bevestigd. De bronskleurige medaille is identiek aan die van type a en heeft een diameter van 30,3 mm en een gegranuleerde achterkant. Op de medaille is een man / arbeider met een helm en een vrouw met hoofddoek afgebeeld. Op de voorzijde staat de tekst "FÜR VERDIENSTE IN DER VOLKSKONTROLLE DER DDR". De tekst is gescheiden van de afbeelding door een rand. De medaille is bevestigd aan een rechthoekig, met rode stof beklede lintje met daarop een zwarte, gele, zwarte, gele baan. 
De medaille was door middel van een haakje bevestigd aan het lintje en was gemakkelijk daar af te halen. Het lintje kon dan als los draagteken worden gedragen. 
 
Type c (1985 - 1987)
Type c van de "Medaille für Verdienste in der Volkskontrolle der Deutschen Demokratischen Republik" heeft hetzelfde lintje als type b. De medaille heeft een nieuw ontwerp. De bronskleurige medaille heeft een diameter van 30 mm en een gladde achterkant. Op de medaille is een man / arbeider met een helm en een vrouw afgebeeld. Op de voorzijde staat de tekst "FÜR VERDIENSTE IN DER VOLKSKONTROLLE DER DDR". De tekst is niet meer gescheiden van de afbeelding door een rand. De medaille is bevestigd aan een rechthoekig, met rode stof beklede lintje met daarop een zwarte, gele, zwarte en gele baan. 
De medaille was door middel van een haakje bevestigd aan het lintje en was gemakkelijk daar af te halen. Het lintje kon dan als los draagteken worden gedragen.
Type c (1985 - 1987) aan een vijfhoekig lintje
Type c van de "Medaille für Verdienste in der Volkskontrolle der Deutschen Demokratischen Republik" aan een vijfhoekig lintje is wat betreft de medaille identiek aan type c. De bronskleurige medaille heeft een diameter van 30 mm en een gladde achterkant. Op de medaille is een man / arbeider met een helm en een vrouw afgebeeld. Op de voorzijde staat de tekst "FÜR VERDIENSTE IN DER VOLKSKONTROLLE DER DDR". De tekst is niet gescheiden van de afbeelding door een rand. De medaille is bevestigd aan een vijfhoekig, met rode stof beklede lintje met daarop een zwarte, gele (2x) en zwarte baan. (De wisseling van de laatste twee banen is opvallend, eerder luidde de volgorde: zwart, geel, zwart, geel - de laatste twee banen wisselden definitief bij type d, hoewel er op de bijbehorende oorkonde ook al gewisseld is - maar wel weer sprake van een oud ontwerp van de medaille). Het vijfhoekig was geen officiële uitgave. Zo'n lintje werd wel gemaakt zodat de medaille gemakkelijk gecombineerd kon worden met andere medailles met een vijfhoekig lintje. In dit voorbeeld is sprake van een lintje zoals dat gedragen werd door medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken of het ministerie van Staatsveiligheid: de linkerbaan bovenop. Medewerkers van het ministerie voor Nationale Verdediging droegen de rechterbaan bovenop.

Type d (1987 - 1989) aan een vijfhoekig lintje
Type d van de "Medaille für Verdienste in der Volkskontrolle der Deutschen Demokratischen Republik" aan een vijfhoekig lintje is wat betreft de medaille identiek aan type c. De bronskleurige medaille heeft een diameter van 30 mm en een gladde achterkant. Op de medaille is een man / arbeider met een helm en een vrouw afgebeeld. Op de voorzijde staat de tekst "FÜR VERDIENSTE IN DER VOLKSKONTROLLE DER DDR". De tekst is niet gescheiden van de afbeelding door een rand. Het lintje is wel veranderd - dat hing samen met de omzetting van deze medaille naar drie klassen: "Stufe I", "Stufe II" en "Stude III". Voor "Stufe III" die gelijk was aan de eerder medeaille, werden daartoe drie gele strepen aan het lintje toegevoegd. De medaille is bevestigd aan een vijfhoekig, met rode stof beklede lintje met daarop een zwarte, gele (5x), en zwarte baan. Dit was geen officiële uitgave. Zo'n lintje werd wel gemaakt zodat de medaille gemakkelijk gecombineerd kon worden met andere medailles met een vijfhoekig lintje. In dit voorbeeld is sprake van een lintje zoals dat gedragen werd door medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken of het ministerie van Staatsveiligheid: de linkerbaan bovenop. Medewerkers van het ministerie voor Nationale Verdediging droegen de rechterbaan bovenop.