I-236 / 1-228 Medaille "Vorbildliches Lehrlingskollektiv im sozialistischen Berufswettbewerb"
Beschrijving Medailles
236c Medaille Vorbildliches Lehrlingskollektiv im sozialistischen Berufswettbewerb www.ddrmedailles.nl
Achtergronden
 
De medaille "Vorbildliches Lehrlingskollektiv im sozialistischen Berufswettbewerb" (model-leerlingencollectief in de socialistische beroepenwedstrijd) is ingesteld op 19 november 1970. Deze kon toegekend worden voor:
• het bereiken van de opleidings- en opvoedingsdoelen die in het leerplan waren opgenomen door alle leden van een collectief en het streven naar een resultaatverbetering in het theoretische en beroepsgerichte onderwijs;
• de vervulling van de doelgerichte overtreffing van de productieve leerlingsprestaties of werkopgaven;
• het bereiken van een hogere kwaliteit van het werk met een spaarzamer gebruik van grondstoffen, energie en materialen;
• de collectieve realisatie van opgaven uit het Plan voor Wetenschap en Techniek voor de intensivering van het socialisme;
• de rationalisering van het onderwijs- en leerproces in de beweging "Messe der Meister von morgen" (beurs van meesters van de toekomst) en de "Neuererbewegung" die zich richtte op socialistische rationalisering;
• de ontwikkeling van een tot voorbeeld strekkende werkcultuur, discipline en wederzijdse hulp;
• de ontwikkeling van jonge socialisten die in hun FDJ-groep voorbeeldige initiatieven in de socialistische beroepenwedstrijd nemen.
De medaille werd toegekend aan een leerlingencollectief na afronding van een beroepenwedstrijd aan het einde van een planjaar, bij afsluiting van een beroepsopleiding, bij bijzondere prestaties of bij maatschappelijke gebeurtenissen. Een collectief kon slecht een maal per planjaar worden onderscheiden. Bij de toekenning hoorde een oorkonde voor het collectief en een voor iedere deelnemer, een medaille en een geldpremie. De medaille werd tot 1978 op de rechterborst gedragen, daarna op de linkerborst.
236c Medaille Vorbildliches Lehrlingskollektiv im sozialistischen Berufswettbewerb www.ddrmedailles.nl
Typen
 medailles
In de "Katalog der Auszeichnungen und Abzeichen der DDR. Band 1" van Bartel worden drie typen onderscheiden van de Medaille "Vorbildliches Lehrlingskollektiv im sozialistischen Berufswettbewerb".
 1971 - 1973  a   ijzer, zwart-wit geverfd.
 1973 - 1975  b  non-ferrometalen, bronskleurig, wit-blauw geverfd
 1976 - 1989  c  idem, maar dan met polyester laagje

Bronnen
Frank Bartel, Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik von der Anfängen bis zur Gegenwart, Berlin 1979, p. 168-169.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p.148.
Frank Bartel, Katalog der Auszeichnungen und Abzeichen der DDR. Band 1, Freie Deutsche Jugend und der Pioniersorganisation "Ernst Thälmann", Regenstauf, 2015, ISBN 978-3-86646-112-3, p.69-70.
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p.106, 107.