I 215 Verdienstmedaille der Zollverwaltung der Deutschen Demokratischen Republik in Silber
De "Verdienstmedaille der Zollverwaltung der Deutschen Demokratischen Republik" (de medaille voor verdienste in het douanewezen van de DDR) is ingesteld op 12 mei 1967 in drie klassen: goud, zilver en brons. De medaille werd verleend voor superieure prestaties en langdurige tot voorbeeldstrekkende plichtsvervulling in het douanewezen. De medaille kon worden toegekend aan individuen en collectieven; ook aan inwoners en  collectieven uit andere socialistische landen. In de regel kon de medaille slechts een maal aan een individu of collectief worden toegekend. Bij de medaille hoorde een oorkonde en een financiële premie. De medaille werd op de linkerborst gedragen.
Beschrijving
De zilverkleurige medaille heeft aan de voorzijde een mercuriusstaf, omgeven door twee lauriertakjes. De medaille meet 31,7 mm (type a) of 32 mm (type b en c). Daar omheen staat de tekst: "VERDIENSTMEDAILLE DER ZOLLVERWALTUNG DER DDR" (de medaille voor verdienste van het douanewezen van de DDR). De achterzijde bevat het staatwapen van de DDR. De medaille is bevestigd aan een rood vijfhoekig lintje met in het midden twee groene banen. Het draagteken is overtrokken met dezelfde stof. 
Het afgebeelde draagteken "Verdienstmedaille der Zollverwaltung der Deutschen Demokratischen Republik in Silber" (stof met plastic overtrokken) 
is een reproductie en vormt met 9 andere draagtekens een "Interimsspange".

Type
In de "DDR Spezialkatalog Band I" van Bartel worden drie typen onderscheiden.
Bronnen
Frank Bartel, Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik von der Anfängen bis zur Gegenwart, Berlin 1979, p.165.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p.141.
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p.134.