I 183 Verdienstmedaille der Kampfgruppen der Arbeiterklasse in Gold
Achtergronden
De "Verdienstm
edaille der Kampfgruppen der Arbeiterklasse" (medaille voor verdienste in de strijdgroepen van de arbeidersklasse) werd op 25 september 1961 ingesteld in een klasse: brons. In 1978 werden de klassen zilver en goud toegevoegd.
De "Kampfgruppen" der Arbeiterklasse" was een bewapende paramilitaire organisatie bestaande uit arbeiders waardoor hun macht manifest werd. De leden van deze militaire eenheid waren meestal mannen en enkele vrouwen die werkten in staatsbedrijven, overheidsinstellingen, landbouwproductiecoöperaties, universiteiten en hogescholen. Meestal op vrijdag of in het weekend - en dat enkele malen per jaar - namen ze deel aan militaire oefeningen en marcheerden in uniform. Ongeveer 60% van hen was lid van de SED. Leidinggevende posities werden alleen vervuld door partijleden. De Kampfgruppen werden gemobiliseerd ter ondersteuning van de Duitse Volkspolitie. De troepen stonden onder bevel van de partijleiding van de SED.

De medaille werd toegekend voor superieure prestaties bij de onophoudelijke versterking van gevechtskracht en gevechtsbereidheid van de "Kampfgruppen". De medaille kon aan leden of aan onderdelen van de "Kampfgruppen" worden toegekend of aan andere individuele personen. De medaille kon per trede meerdere malen aan iemand worden toegekend. De toekenning ging vergezeld van een oorkonde en individuen kregen een geldpremie. De medaille werd op de linkerborst gedragen.

Typen medailles
In de "DDR Spezialkatalog Band I" van Bartel worden vier typen onderscheiden van de "Verdienstmedaille der Kampfgruppen der Arbeiterklasse in Gold".

 1978 - 1984  c  non-ferrometaal, 31,5 mm
 1984 - 1988  e  non-ferrometaal, 32 mm, achterzijde met verhoogde rand
 1988 - 1989  f  non-ferrometaal, 32 mm, vermessingd

 
183e Verdienstmedaille der Kampfgruppen der Arbeiterklasse in Gold www.ddrmedailles.nl183 Verdienstmedaille der Kampfgruppen der Arbeiterklasse in Gold  www.ddrmedailles.nlBronnen
Frank Bartel, Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik von der Anfängen bis zur Gegenwart, Berlin 1979, p.161.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p.131-132.
Klaus H. Feder & Uta Feder, Auszeichnungen im Ministerium für Staatssicherheit der DDR, Rosenheim 1996, p.120-129.
Sven A.G. Kjelllström, DDR. For historical interest collectors Volume 1. Skara, 2011, p.30.
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p.128.