I 181 Treuedienstmedaille der Deutschen Post in Silber

Type e

Op de voorzijde van deze zilverkleurige medaille staat een posthoorn. De medaille meet 32 mm en is gemaakt van non-ferrometalen die vernikkeld zijn. In een halve cirkel staat daar boven de tekst: "FÜR TREUE DIENSTE BEI DER DEUTSCHEN POST" (voor trouwe dienst bij de Duitse Post). Onder de posthoorn staan twee gekruiste lauriertakjes. 
Op de achterzijde staat het staatswapen van de DDR. 
De medaille is bevestigd aan een rechthoekig lintje met daarop twee gele banen. Het draagteken kent dezelfde uitvoering en is overtrokken met plastic.

Type g

Op de voorzijde van deze zilverkleurige medaille staat een posthoorn. De medaille meet 32 mm en is gemaakt van ijzer dat vernikkeld zijn. In een halve cirkel staat daar boven de tekst: "FÜR TREUE DIENSTE BEI DER DEUTSCHEN POST" (voor trouwe dienst bij de Duitse Post). Onder de posthoorn staan twee gekruiste lauriertakjes. 
Op de achterzijde staat het staatswapen van de DDR en heeft - in tegenstelling tot andere typen - een opstaande rand. 
De medaille is bevestigd aan een vijfhoekig lintje. Dit was geen officiële uitgave. Zo'n lintje werd wel gemaakt zodat de medaille gemakkelijk gecombineerd kon worden met andere medailles met een vijfhoekig lintje. In dit voorbeeld is sprake van een lintje zoals dat gedragen werd door medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken of het ministerie van Staatsveiligheid: de linkerbaan bovenop. Medewerkers van het ministerie van Nationale Verdediging droegen de rechterbaan bovenop.