I-176 Dr.-Theodor-Neubauer-Medaille in Gold

Type d / e met vijfhoekig lintje (1975 - 1983)
De goudkleurige medaille heeft een diameter van 30 mm en is gemaakt van non-ferrometalen. Aan de voorzijde staat het portret van Dr. Theodor Neubauer. Zijn naam staat in kapitalen boven zijn portret. 
Op de achterzijde staat het staatswapen van de DDR. Daar om heen staat "DEUTSCHE DEMOKRATISCHE REPUBLIK". De medaille heeft een gladde rand aan de achterzijde. Deze medaille dateert uit de periode 1986 - 1990.
De medaille is bevestigd aan een vijfhoekig wit lintje met drie aaneengesloten verticale banen: zwart, rood en geel. Zo'n lintje werd wel gemaakt zodat de medaille gemakkelijk gecombineerd kon worden met andere medailles met een vijfhoekig lintje. In dit voorbeeld is sprake van een lintje zoals dat gedragen werd door medewerkers van het ministerie van Nationale Verdediging: de rechterbaan bovenop. Medewerkers van het 
ministerie van Binnenlandse Zaken of het ministerie van Staatsveiligheid droegen de linkerbaan bovenop.
Het losse draagteken heeft dezelfde kleuren. Hierop is een goudkleurig staatswapen aangebracht in de eerste versie, gelijk aan dat van de Verdienstmedaille der Deutschen Demokratischen Republik.