I 153 Verdienstmedaille der Reichsbahn Stufe III
Beschrijving
De "Verdienstmedaille der Reichsbahn" (medaille voor verdienste bij de Duitse spoorwegen) is ingesteld op 18 oktober 1956 in drie treden Stufe IStufe II en Stufe III. "Stufe III" is de hoogste trede. De medaille werd toegekend voor een actieve en altruïstische inzet, bijvoorbeeld voor initiatieven in de socialistische concurrentie, moedige handelingen en grote prestaties bij de vervulling van opgaven van de Duitse spoorwegen. De medaille kon meerdere malen worden toegekend. Tot 1972 kon men het aantal toekenningen afzien aan het aantal strepen op het draagteken; daarna was dat een indicatie voor de trede. Bij de medaille hoorde een premie en een oorkonde. De medaille werd op de linkerborst gedragen. 
Typen
Op de voorzijde van de bronskleurige medaille staat een spoorwiel voorzien van twee vleugels. Dat geheel is omrand door een tweetal lauriertakjes waar omheen een parelrand staat. Op de achterzijde staat het staatswapen van de DDR. Daaronder staat de tekst: "VERDIENSTMEDAILLE DER DEUTSCHEN REICHSBAHN" (medaille voor verdienste bij de Duitse spoorwegen). De medaille is bevestigd aan een rechthoekig draagteken dat overtrokken is met lichtblauwe stof. Voor "Stufe III" zijn drie donkerblauwe banen aangebracht. Het losse draagteken is identiek; maar heeft wel een miniatuur gevleugeld wiel. 
 
Draagteken
Afgebeeld is een stoffen draagteken voor de toekenning van de "Verdienstmedaille der Reichsbahn Stuffe III. Het betreft een reproductie. Het originele draagteken is gemaakt voor op het "Gesellschaftsjacke" van Erich Mielke, de minister van Staatsveiligheid. Hij werd 
onderscheiden op 28 december 1967.
Bronnen
Frank Bartel, Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik von der Anfängen bis zur Gegenwart, Berlin 1979, p.155-156.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p.117-119.
Klaus H. Feder & Uta Feder, Auszeichnungen im Ministerium für Staatssicherheit der DDR, Rosenheim 1996, p.120-129. 
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p.126.