I 149 Medaille für treue Dienste in der Nationalen Volksarmee in Gold für 15 Dienstjahre
149d Medaille für treue Dienste in der Nationale Volksarmee für 15 Dienstjahre Punze 900 (3) www.ddrmedailles.nlType d (1962 - 1963)
De vergulde, zilveren medaille heeft een diameter van 34,9 mm. Op de voorzijde staat de staatsvlag van de DDR en de vlag van de arbeidersklasse. Onder de vlaggen staat "DDR". Links en rechts daarvan staat een eikentak met drie bladeren en een eikel. Dit alles wordt omgeven door de tekst: "FÜR TREUE DIENSTE" (voor trouwe dienst) en "NATIONALE VOLKSARMEE" (nationale volksleger). Op de achterzijde staat het staatswapen van de DDR omgeven door de tekst: "FÜR DEN SCHUTZ DER ARBEITER-UND-BAUERN-MACHT" (voor de bescherming van de arbeiders- en boerenmacht). Om de tekst staan twee lauriertwijgjes heen. Boven de gekruiste lauriertakjes is een zilvermerk (Punze) "900" ingeslagen. Om aan te duiden dat het een vergulde medaille betreft, is er een half maantje daar voor aangebracht. De medaille is bevestigd aan een vijfpuntig lintje, dat overtrokken is met een stof met respectievelijk een zwarte, rode, gele, groene, gele, groene, gele, rode en zwarte baan. Het draagteken heeft dezelfde kleuren. De afgebeelde medaille heeft zilvermerk (3).
Type e (1964 - 1966)
De vergulde, zilveren medaille heeft een diameter van 34,9 mm. Op de voorzijde staat de staatsvlag van de DDR en de vlag van de arbeidersklasse. Onder de vlaggen staat "DDR". Links en rechts daarvan staat een eikentak met drie bladeren en een eikel. Dit alles wordt omgeven door de tekst: "FÜR TREUE DIENSTE" (voor trouwe dienst) en "NATIONALE VOLKSARMEE" (nationale volksleger). Op de achterzijde staat het staatswapen van de DDR omgeven door de tekst: "FÜR DEN SCHUTZ DER ARBEITER UND BAUERN-MACHT" (voor de bescherming van de arbeiders- en boerenmacht). Om de tekst staan twee lauriertwijgjes heen. Onder de gekruiste lauriertakjes is een zilvermerk (Punze) "900" aangebracht.
Om aan te duiden dat het een vergulde medaille betreft, is er een half maantje daar voor aangebracht. De medaille is bevestigd aan een vijfpuntig lintje, dat overtrokken is met een stof met respectievelijk een zwarte, rode, gele, groene, gele, groene, gele, rode en zwarte baan. Het draagteken heeft dezelfde kleuren. Boven is zilvermerk (6) afgebeeld; daaronder zilvermerk (8) links en (9) rechts. Duidelijk te zien is dat een maantje bij (6) en (8) achteraf is ingeslagen; het maantje bij (9) is gelijk tijdens de productie van de medaille aangebracht.
Type f (1966 - 1972)
De goudkleurige medaille - gemaakt van non-ferrometalen - heeft een diameter van 34,9 mm. Op de voorzijde staat de staatsvlag van de DDR en de vlag van de arbeidersklasse. Onder de vlaggen staat "DDR". Links en rechts daarvan staat een eikentak met drie bladeren en een eikel. Dit alles wordt omgeven door de tekst: "FÜR TREUE DIENSTE" (voor trouwe dienst) en "NATIONALE VOLKSARMEE" (nationale volksleger). Op de achterzijde staat het staatswapen van de DDR omgeven door de tekst: "FÜR DEN SCHUTZ DER ARBEITER UND BAUERN-MACHT" (voor de bescherming van de arbeiders- en boerenmacht). Om de tekst staan twee lauriertwijgjes heen. De medaille is bevestigd aan een vijfpuntig lintje, dat overtrokken is met een stof met respectievelijk een zwarte, rode, gele, groene, gele, groene, gele, rode en zwarte baan. Het draagteken heeft dezelfde kleuren.
Type h (1972)
De vergulde, zilveren medaille heeft een diameter van 34,9 mm. Op de voorzijde staat de staatsvlag van de DDR en de vlag van de arbeidersklasse. De DDR-vlag heeft inmiddels een verdiepte ring die om het staatswapen is aangebracht. Onder de vlaggen staat "DDR". Links en rechts daarvan staat een eikentak met drie bladeren en een eikel. Dit alles wordt omgeven door de tekst: "FÜR TREUE DIENSTE" (voor trouwe dienst) en "NATIONALE VOLKSARMEE" (nationale volksleger). Op de achterzijde staat het staatswapen van de DDR omgeven door de tekst: "FÜR DEN SCHUTZ DER ARBEITER UND BAUERN-MACHT" (voor de bescherming van de arbeiders- en boerenmacht). Om de tekst staan twee lauriertwijgjes heen. Onder de gekruiste lauriertakjes is een zilvermerk (Punze) "900" aangebracht. Om aan te duiden dat het een vergulde medaille betreft, is er een half maantje daar voor aangebracht. De medaille is bevestigd aan een vijfpuntig lintje, dat overtrokken is met een stof met respectievelijk een zwarte, rode, gele, groene, gele, groene, gele, rode en zwarte baan. Het draagteken heeft dezelfde kleuren. Type h heeft zilvermerk (11). Duidelijk te zien is dat een maantje tijdens de productie van de medaille aangebracht.
Type m ( - 1990)
De goudkleurige medaille - gemaakt van vermessingd non-ferrometalen - heeft een diameter van 35 mm. Op de voorzijde staat de staatsvlag van de DDR en de vlag van de arbeidersklasse. Onder de vlaggen staat "DDR". Links en rechts daarvan staat een eikentak met drie bladeren en een eikel. Dit alles wordt omgeven door de tekst: "FÜR TREUE DIENSTE" (voor trouwe dienst) en "NATIONALE VOLKSARMEE" (nationale volksleger). Op de achterzijde staat het staatswapen van de DDR - dat nu dichte aren heeft. Het staatswapen is omgeven door de tekst: "FÜR DEN SCHUTZ DER ARBEITER-UND-BAUERN-MACHT" (voor de bescherming van de arbeiders- en boerenmacht). Nu met drie streepjes. Om de tekst staan twee lauriertwijgjes heen. De medaille is bevestigd aan een vijfpuntig lintje, dat overtrokken is met een stof met respectievelijk een zwarte, rode, gele, groene, gele, groene, gele, rode en zwarte baan. Het draagteken heeft dezelfde kleuren.