I 143 Medaille für treue Dienste in der Deutschen Volkspolizei Stufe III /
Medaille für treue Dienste in den bewaffneten Organen des Ministeriums des Innern für 5 Dienstjahre
Type a (1955 - 1956)
De bronskleurige medaille - gemaakt van non-ferrometalen - heeft een diameter van 38 mm. Op de voorzijde staat een politiester. Zes sterpunten zijn glad, zes punten suggereren stralen. Tussen de sterpunten is een honingraatpatroon aangebracht. In de ster staat een schild dat symbolisch de kleuren van de staatsvlag toont. Boven en onder het wapen staat de tekst: "FÜR TREUE DIENSTE DEUTSCHE VOLKSPOLIZEI" (voor trouwe dienst Duitse Volkspolitie), omgeven door een lauriertak. De achterzijde bevat het staatswapen van de DDR met daarin een opgaande zon gesymboliseerd. De medaille is bevestigd aan een vijfpuntig lintje, dat overtrokken is met een groene stof met drie gecentreerde rode lijnen. Het draagteken is overtrokken met dezelfde stof.
Opvallend verschil tussen type a en de andere types is het staatswapen aan de achterzijde. Op de "Medaille für treue Dienste in der Deutschen Volkspolizei Stufe III"  is de boog van de passer bevestigd aan het rechterbeen en slaat dus wat uit naar links. Bij de "Medaille für treue Dienste in den bewaffneten Organen des Ministeriums des Innern" is dat net andersom. 
 
Type b (1957 - 1970)
143b Medaille für treue Dienste in den bewaffneten Organen des Ministeriums der Inneren Stufe III  www.ddrmedailles.nl
De bronskleurige medaille type b 
- gemaakt van non-ferrometalen - heeft een diameter van 31,7 mm. Op de voorzijde staat een politiester. Zes sterpunten zijn glad, zes punten suggereren stralen. Tussen de sterpunten is een honingraatpatroon aangebracht.
In de ster staat een schild dat symbolisch de kleuren van de staatsvlag van de DDR toont. Boven en onder het wapen staat de tekst: "FÜR TREUE DIENSTE" (voor trouwe dienst), omgeven door een lauriertak. De achterzijde bevat het staatswapen van de DDR met daarin een opgaande zon gesymboliseerd. De medaille is bevestigd aan een vijfpuntig lintje, dat overtrokken is met een groene stof met drie gecentreerde rode lijnen. Het draagteken is overtrokken met dezelfde stof.

Type c (1971 - )
143c Medaille für treue Dienste in den bewaffneten Organen des Ministeriums der Inneren Stufe III  www.ddrmedailles.nlDe bronskleurige medaille - gemaakt van non-ferrometalen - heeft een diameter van 31,7 mm. Op de voorzijde staat een politiester. Zes sterpunten zijn glad, zes punten suggereren stralen. Tussen de sterpunten is een honingraatpatroon aangebracht. 
In de ster staat een schild dat symbolisch de kleuren van de staatsvlag en het staatswapen van de DDR toont. Boven en onder het wapen staat de tekst: "FÜR TREUE DIENSTE" (voor trouwe dienst), omgeven door een lauriertak. De achterzijde bevat het staatswapen van de DDR met daarin een opgaande zon gesymboliseerd. De medaille is bevestigd aan een vijfpuntig lintje, dat overtrokken is met een groene stof met drie gecentreerde rode lijnen. Het draagteken is overtrokken met dezelfde stof. Het draagteken meet 24 bij 13,5 mm.