I 238 Medaille für Verdienste in der Energiewirtschaft der Deutschen Demokratischen Republik in Gold
De "Medaille für Verdienste in der Energiewirtschaft der Deutschen Demokratischen Republik" (medaille voor verdienste in de energievoorziening) werd ingesteld op 6 april 1971 in drie klassen: brons (voor 15 jaar), zilver (voor 25 jaar) en goud (voor 40 jaar). De medaille werd toegekend voor:
- langjarige werkzaamheid en bijzondere prestaties in de energievoorziening;
- de erkenning van langjarige wetenschappelijke inzet op energiegebied;
- de erkenning van bijzondere prestaties bij het vervullen van energievoorzieningsopgaven.
Bij bijzondere prestaties kon de minister afwijken van de termijnen die stonden voor de toekenning. Men kon slechts een maal worden onderscheiden met een medaille van een bepaalde klasse. Bij de medaille hoorde een oorkonde en een geldpremie. De medaille werd op de linkerborst gedragen.

Bronnen:
Frank Bartel, Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik von der Anfängen bis zur Gegenwart, Berlin 1979, p.170.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p.149.
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p.97.
Beschrijving
De medaille "Medaille für Verdienste in der Energiewirtschaft der Deutschen Demokratischen Republik in Gold" is goudkleurig, rond en heeft een diameter van 32 mm. Op de voorzijde staat een energiecentrale, een hoogspanningsmast en gasopslagtank. Daaronder staat een lauriertakje. Op de achterzijde staat de tekst: "Medaille für Verdienste IN DER ENERGIEWIRTSCHAFT DER DDR". De medaille is bevestigd aan een blauw, rechthoekig lintje met daarin twee smalle verticale geel, groen, lila banen. Het losse draagteken is identiek hieraan, daarop is een minatuuruitvoering van de medaille aangebracht. 

Draagteken
Afgebeeld is een stoffen draagteken voor de toekenning van eretitel "Medaille für Verdienste in der Energiewirtschaft der Deutschen Demokratischen Republik in Gold"; het betreft een reproductie. Het origineel draagteken is gemaakt voor op het "Gesellschafstjacke" van Erich Mielke, de minister van Staatsveiligheid.