I 132 Medaille für vorbildlichen Grenzdienst
Type a
In de "DDR Spezialkatalog Band I" van Bartel worden vier varianten onderscheiden van de "Medaille für vorbildlichen Grenzdienst". Type a werd in 1954 toegekend. Het ontwerp van deze medaille is gemaakt door de Berlijnse beeldhouwer Fritz Schulz.

132a Medaille für vorbildlichen Grenzdienst www.ddrmedailles.nlDe bronskleurige medaille heeft een diameter tussen de 35,0 en 34,2 mm. Op de voorzijde staat in het midden de tekst: "FÜR VORBILDLICHEN GRENZDIENST" (voor voorbeeldige dienst aan de grens). Daarboven staat "D.D.R.". Het geheel wordt omgeven door 2 x 2 aren. De achterzijde kent geen afbeelding. Bij variant a en b is daar het nummer ingeslagen, variant c heeft geen nummer. De  medaille is bevestigd aan een vijfpuntig lintje, groen met aan elke zijde een rood bandje. De breedte van de band is 21 mm bij type a en 24 mm bij b en c. Het lintje vanaf type a heeft een maximale breedte van 39 mm en een hoogte van 36 mm. Het lintje vanaf type b heeft een maximale breedte van 46 mm en een hoogte van 35 mm. Het losse draagteken heeft dezelfde kleuren als het lintje en meet 24 mm bij 13 mm. Bij type a is een los draagteken zeldzaam.

Bij de medaille werd ook een oorkonde uitgereikt. Deze medaille heeft nummer 261 als nummer. De corresponderende oorkonde heeft hetzelfde nummer.


Type d
Type d van de "Medaille für vorbildlichen Grenzdienstwerd toegekend tussen 1959 en 1990. Het ontwerp van deze medaille is gemaakt door de Berlijnse beeldhouwer Fritz Schulz. 
De bronskleurige medaille heeft een diameter tussen de 34,6 en 34,8 mm. Op de voorzijde is een grenswacht ("Grenzpolizist") afgebeeld met een machinegeweer. Hij staat voor een grenspaal. Boven aan de medaille staat de tekst: "FÜR VORBILDLICHEN GRENZDIENST" (voor voorbeeldige dienst aan de grens). De medaille is bevestigd aan een vijfpuntig lintje, lichtgroen met aan elke zijde een rood bandje. De breedte van de band is 24 mm. Het lintje heeft een maximale breedte van 46 mm en een hoogte van 35 mm. Het losse draagteken heeft dezelfde kleuren als het lintje en meet 24 mm bij 13 mm. 

Bij de medaille werd ook een oorkonde uitgereikt. 

De medailles van type d werden gemaakt door "VEB Münze der DDR" in Berlijn.