I-121 Ehrenzeichen der Deutschen Volkspolizei / 
Medaille Ehrenzeichen der Deutschen Volkspolizei

Oorkonde 1955
Van 1949 tot en met 1955 konden ook medewerkers van het "Ministerium für Staatssicherheit" (ministerie van Staatsveiligheid) worden onderscheiden met het "Ehrenzeichen der Deutschen Volkspolizei" (ereteken van de Duitse Volkspolitie). De oorkonde die daarbij hoorde, werd ondertekend door de Minister van Staatsveiligheid. In 1953 werd het ministerie van Staatsveiligheid gedegradeerd tot een staatssecretariaat onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Directe aanleiding hiervoor was het feit de "Stasi" onvoldoende zicht had gehad op de onvredegevoelens die leidden tot opstand op 17 juni 1953 en onvoldoende had gedaan om de opstand te voorkomen.
Dit kostte op 18 juli 1953 minister Wilhelm Zaisser zijn positie. Hij werd opgevolgd door Ernst Wollweber - hij werd staatssecretaris ("Staatssekretär für Staatssicherheit") en vanaf 24 november 1955 minister toen het staatssecretariaat weer werd opgewaardeerd tot ministerie. Wollweber werd in 1954 lid van het Centraal Comité van de SED en de Volkskammer - het DDR-parlement. In 1957 nam hij gedwongen afscheid van zijn ministerschap 'om gezondheidsredenen', na onvrede met Walter Ulbricht en Erich Honecker. In 1958 werd hij uit de SED gezet. Hij stierf op 3 mei 1967.
121a4 Ehrenzeichen der Deutschen Volkspolizei www.ddrmedailles.nlDe oorkonde, die een echte handtekening van Wollweber bevat (geen facsimile), werd uitgereikt aan Leutnant Kurt Richter en is gedateerd op 1 juli 1955. De oorkonde is genummerd: 3127 en is tegelijk uitgereikt met de medaille met dat nummer. Dit nummer correspondeert met het nummer op het ereteken. De oorkonde is identiek aan degene die Pickard (2007) afbeeldt in zijn boek op pagina 21; ook deze oorkonde werd uitgereikt op 1 juli 1955. Zelfs het handschrift van degene die oorkonde heeft ingevuld, komt overeen. 

Tekst oorkonde
EHRENURKUNDE

Für vorbildlichen Dienst, 
gewissenhafte Plichterfülling und 
hervorragende Leistung 
bei der Stärkung und Festigung 
Der Deutschen Volkspolizei 
wird

Leutnant
Richter, Kurt

im Namen der Regierung
der Deutschen Demokratischen Republik
das
"Ehrenzeichen der Deutschen Volkspolizei"
verliehen

Berlin, den 1.7.1955

Staatssekretär
für Staatssicherheit