115 Verdienter Jurist der Deutschen Demokratischen Republik
Beschrijving
De eretitel "Verdienter Jurist der Deutschen Demokratischen Republik" (verdienstelijk jurist van de DDR) 
werd ingesteld op 8 november 1979. De medaille kon worden toegekend voor bijzondere verdiensten bij de consolidatie van de socialistische rechtsorde en langjarige arbeid in de justitiële organen. De medaille werd verstrekt aan rechters, officieren van justitie, advocaten en notarissen. De medaille kon in de regel slechts eenmaal aan een persoon worden toegekend. Bij de eretitel hoorde een medaille, een oorkonde en een geldbedrag. De medaille werd op de linkerborst gedragen.
Type
De goudkleurige medaille heeft een diameter van 32 mm. Op de voorzijde is het staatswapen afgebeeld met daar omheen de tekst: "VERDIENTER JURIST DER DDR". Dit geheel wordt omsloten door twee gekruiste lauriertakjes. Op de achterzijde staat de tekst: "SOZIALISTISCHE RECHTSPFLEGE ZUM WOHLE DES VOLKES" (socialistische rechtorde voor het welzijn van het volk). De medaille is bevestigd aan een rechthoekig rood draagteken waarop een miniatuur van het staatswapen is aangebracht. Het losse draagteken is identiek hieraan. 

Draagteken
Afgebeeld is een stoffen draagteken voor de eretitel "Verdienter Jurist der Deutschen Demokratischen Republik". Het draagteken is een reproductie van het draagteken voor op het "Gesellschaftsjacke" van Erich Mielke, de minister van Staatsveiligheid. Hij werd onderscheiden op 8 december 1980.
Bronnen
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p.87.
Klaus H. Feder & Uta Feder, Auszeichnungen im Ministerium für Staatssicherheit der DDR, Rosenheim 1996, p.120-129.
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p.148.