I 106 Verdienter Angehöriger der Grenztruppen der Deutschen Demokratischen Republik
Beschrijving
De medaille "Verdienter Angehöriger der Grenztruppen der Deutschen Demokratischen Republik" (verdienstelijk medewerker van het grenstroepen) werd ingesteld op 14 november 1975. De medaille kon worden toegekend voor opvallende prestaties, bijzondere verdiensten en langjarige tot voorbeeld strekkende plichtsvervulling bij de betrouwbare bescherming van de staatsgrenzen van de DDR. De medaille kon in de regel slechts eenmaal aan een persoon worden toegekend. Jaarlijks werd de medaille maximaal vijf keer toegekend. Bij de medaille hoorde een oorkonde en een financiële premie van 5000 mark. De medaille werd op de linkerborst gedragen. De eerste versie van de medaille is ontworpen door de Berlijnse graficus Herbert Hickstein. De tweede versie door de Berlijnse graficus Horst Wende.
106 Verdienter Angehöriger der Grenztruppen der Deutschen Demokratischen Republik www.ddrmedailles.nlTypen medailles
In de "DDR Spezialkatalog Band I" van Bartel worden twee verschillende types van deze medaille onderscheiden. De voorzijde van het eerste type is gelijk aan de later uitgebrachte "Jubiläumsmedaille 30 Jahre Nationale Volksarmee"Het draagteken zoals dat op deze pagina is afgebeeld, hoort bij het tweede type. Het is grijs en heeft vier lichtgroene banen waarvan de buitenste dun zijn en binnenste dik. Op het draagteken zijn twee aan elkaar verbonden lauriertwijgjes bevestigd, in metaal uitgevoerd. 
Het afgebeelde stoffen draagteken "Verdienter Angehöriger der Grenztruppen der Deutschen Demokratischen Republik" is een reproductie. Het origineel was gemaakt voor op het "Gesellschaftsjacke" van Erich Mielke, de minister van Staatsveiligheid. Hij werd - tegen de regel - tweemaal onderscheiden op 1 december 1976 en 28 december 1987. Deze laatste onderscheiding was een 'verjaardagscadeau' voor zijn 80ste verjaardag. Rechts is een papieren draagteken van de medaille afgebeeld. Dit kon worden opgenomen in een "Interimsspange" samen met andere papieren draagtekens, zie dit voorbeeld van een draagteken met verschillende papiertjes die 31 medailles symboliseren.
Bronnen
Frank Bartel, Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik von der Anfängen bis zur Gegenwart, Berlin 1979, p.139.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p.81.
Klaus H. Feder & Uta Feder, Auszeichnungen im Ministerium für Staatssicherheit der DDR, Rosenheim 1996, p.120-129. 
Klaus H. Feder & Uta Feder, Auszeichnungen der Nationalen Volksarmee der Deutschen Demokratischen Republik, Berlin, 1994, p.43-45.
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p.136.