I 105 Verdienter Angehöriger der Nationalen Volksarmee
Beschrijving
De medaille "Verdienter Angehöriger der Nationalen Volksarmee" (verdienstelijk medewerker van het nationale volksleger) werd ingesteld op 14 november 1975. Op 20 februari 1976 werd zij voor het eerst uitgereikt. De medaille kon worden toegekend voor opvallende prestaties, bijzondere verdiensten en tot voorbeeld strekkende plichtsvervulling bij de verhoging van de gevechtskracht en de paraatheid van het nationale volksleger. De medaille kon in de regel slechts eenmaal aan een persoon worden toegekend. Jaarlijks werd de medaille maximaal twintig keer toegekend. Bij de medaille hoorde een oorkonde en een financiële premie van 5000 mark. De medaille werd op de linkerborst gedragen. De eerste versie van de medaille is ontworpen door de Berlijnse graficus Herbert Hickstein. De tweede versie door de Berlijnse graficus Horst Wende.
 
De afbeelding van de medaille is afkomstig uit een fotomapje van het nationale volksleger (NVA - Nationale Volksarmee).
105 Verdienter Angehöriger der Nationalen Volksarmee www.ddrmedailles.nlType medailles
In de "DDR Spezialkatalog Band I" van Bartel worden twee verschillende types van deze medaille onderscheiden. De voorzijde van het eerste type is gelijk aan de later uitgebrachte "Jubiläumsmedaille 30 Jahre Nationale Volksarmee". Het draagteken zoals dat op deze pagina is afgebeeld, hoort bij het tweede type. Het is grijs en heeft vier donkerrode banen waarvan de buitenste dun zijn en binnenste dik. Op het draagteken zijn twee aan elkaar verbonden lauriertwijgjes bevestigd, in metaal uitgevoerd.
Rechts is een papieren draagteken afgebeeld. Dit kon worden opgenomen in een "Interimsspange" samen met andere papieren draagtekens, zie dit voorbeeld van een draagteken met verschillende papiertjes die 31 medailles symboliseren.
Bronnen
Frank Bartel, Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik von der Anfängen bis zur Gegenwart, Berlin 1979, p.139.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p.80.
Diedrich, Torsten e.a. (red.) Handbuch der bewaffneten Organe der DDR, Augsburg: Weltbild, 2007, p. 692.
Klaus H. Feder & Uta Feder, Auszeichnungen der Nationalen Volksarmee der Deutschen Demokratischen Republik, Berlin, 1994, p.40-42.
Klaus H. Feder & Uta Feder, Auszeichnungen im Ministerium für Staatssicherheit der DDR, Rosenheim 1996, p.120-129.
Froh, Klaus & Rüdiger Wenzke, Die Generale und Admirale der NVA. Ein biographisches Handbuch. Berlin, 2007, 87-88.
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p.137.