093 Verdienter Militärflieger der Deutschen Demokratischen Republik
Beschrijving
De eretitel "Verdienter Militärflieger der Deutschen Demokratischen Republik" (verdienstelijk militair piloot van de DDR) is ingesteld op 1 augustus 1974. De titel kon verleend worden aan de vliegtuig- of helikopterpiloten die dienden in de NVA (het nationale volksleger) of de grenstroepen. De titel werd toegekend voor:
bijzondere prestaties en verdiensten van vliegeniers bij de vergroting van de strijdkracht en de gevechtsbereidheid van het leger;
- bijzondere resultaten in de politieke en militaire opleiding;
- een betrouwbare verdediging van de staatsgrenzen van de DDR. 
Bij de eretitel hoorde een medaille, een oorkonde en een geldpremie. Jaarlijks werden maximaal 10 titels toegekend. Een persoon kon slechts een maal met de eretitel worden onderscheiden. 
De medaille werd op de linkerborst gedragen.
De medaille is ontworpen door Klaus Bensdorf en Herbert Hickstein. De medailles werden gemaakt door "VEB Münze der DDR" in Berlijn.
 
De afbeelding van de medaille is afkomstig uit een fotomapje van het nationale volksleger (NVA - Nationale Volksarmee).
Typen medailles
In de "DDR Spezialkatalog Band I" van Bartel worden drie typen onderscheiden van de "Verdienter Militärflieger der Deutschen Demokratischen Republik".

 1974 - 1976 a  Medaille aan een rechthoekig lintje. De medaille heeft een groot oog van dunne draad. De medaille is van non-ferrometalen gemaakt.
 1976 - b Medaille aan een vijfhoekig lintje. De medaille heeft een klein oog. De medaille is van non-ferrometalen gemaakt.
         - 1989 c Medaille aan een vijfhoekig lintje. De medaille heeft een klein oog. De medaille is vermessingd.

De goudkleurige medaille heeft de vorm van een vijfhoek die 41,5 bij 31,5 mm meet. Op de voorzijde staat een straaljager met op de achtergrond zonnestralen. Rechts staat de tekst: "VERDIENTER MILITÄRFLIEGER" (verdienstelijk militaire piloot). Links staat een lauriertakje afgebeeld. Onderaan staat het staatswapen van de DDR met op de achtergrond de Duitse vlag. De achterzijde bevat geen afbeelding. De medaille is bevestigd aan een lichtblauw lintje. Het losse draagteken heeft dezelfde kleur - op het draagteken is een klein vierhoekig goudkleurig staatswapen aangebracht.

Bronnen
Frank Bartel, Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik von der Anfängen bis zur Gegenwart, Berlin 1979, p. 134.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p. 73.
Michael Joos, Luft- und Raumfahrt in der DDR, Medaillen, Plaketten, Abzeichen2007, p. 11.
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p.155.