I 091 Verdienter Mitarbeiter der Zollverwaltung der Deutschen Demokratischen Republik
091 Verdienter Mitarbeiter der Zollverwaltung der Deutsche Demokratische Republik  www.ddrmedailles.nlDe eretitel "Verdienter Mitarbeiter der Zollverwaltung der Deutschen Demokratischen Republik" (verdienstelijk medewerker van de douane van de DDR) werd ingesteld op 13 maart 1972. Aanleiding was de twintigste verjaardag van de douane in de DDR. Op 28 augustus 1972 is de eerste titel toegekend. De titel werd toegekend voor:
- superieure prestaties en altruïstische inzetbereidheid bij de vestiging en bescherming van de arbeiders- en boerenmacht;
- vergroten van het aanzien en de versterking van de soevereiniteit van de DDR; 
- bijzondere verdienste en initiatieven om de werkzaamheid van de douane te verbeteren;
- langjarige, tot voorbeeldstrekkende  persoonlijke inzetbereidheid.
Jaarlijks werden maximaal tien titels toegekend. Een persoon kon in de regel slechts een keer worden onderscheiden. Bij de eretitel hoorde een medaille, een oorkonde en premie. De medaille werd op de linkerborst gedragen.
Beschrijving
De medaille die bij de eretitel "Verdienter Mitarbeiter der Zollverwaltung der Deutschen Demokratischen Republik" werd uitgereikt, is goudkleurig, rond en heeft een diameter van 35 mm. Op de voorzijde staat het staatswapen van de DDR op een rode achtergrond. Daar omheen staat laurierkrans en de tekst: "VERDIENTER MITARBEITER DER ZOLLVERWALTUNG DER DDR". De achterzijde bevat een mercuriusstaf met twee gekruiste lauriertakjes. De medaille is bevestigd aan een groen, vijfhoekig lintje met daarop twee maal twee gele banen. Op het lintje zijn aan de onderzijde twee metalen stripjes bevestigd bestaande uit twee eikenbladeren. Het draagteken is overtrokken met dezelfde stof, daarop is ook een metalen stripje bevestigd bestaande uit twee eikenbladeren.

091 Verdienter Mitarbeiter der Zollverwaltung der Deutschen Demokratischen Republik www.ddrmedailles.nlDraagteken
Het boven afgebeelde stoffen draagteken "Verdienter Mitarbeiter der Zollverwaltung der Deutschen Demokratischen Republik" is een reproductie. Het origineel os gemaakt voor op het "Gesellschaftsjacke" van Erich Mielke, de minister van Staatsveiligheid. Hij werd onderscheiden op 28 december 1977. Deze onderscheiding was een 'verjaardagscadeau' voor zijn 70ste verjaardag. Rechts is een papieren draagteken van de medaille afgebeeld. Dit kon worden opgenomen in een "Interimsspange" samen met andere papieren draagtekens, zie dit voorbeeld van een draagteken met verschillende papiertjes die 31 medailles symboliseren. Hieronder is een reproductie van een draagteken "
Verdienter Mitarbeiter der Zollverwaltung der Deutschen Demokratischen Republik" afgebeeld (stof met plastic overtrokken), dat met 9 andere draagtekens is opgenomen in een "Interimsspange".
Bronnen
Frank Bartel, Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik von der Anfängen bis zur Gegenwart, Berlin 1979, p.133.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p.72.
Klaus H. Feder & Uta Feder, Auszeichnungen im Ministerium für Staatssicherheit der DDR, Rosenheim 1996, p.120-129.
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p.158.