I 090 Verdienter Mitarbeiter der Staatssicherheit
Beschrijving Draagtekens
Achtergronden
De medaille horend bij de eretitel "Verdienter Mitarbeiter der Staatssicherheit" (verdienstelijk medewerker van met ministerie van staatsveiligheid) is ingesteld op 16 december 1969. De eerste toekenning vond plaats op 8 februari 1970. De eretitel kon worden toegekend voor:
- bijzondere prestaties bij de bescherming van de DDR tegen aanvallen van imperialistische machten en hun geheime diensten;
- vernieuwende initiatieven om kwalitatief hogere arbeidsresultaten te bereiken;
- versterking en verdere consolidatie van de postie van het "Ministerium für Staatssicherheit" (ministerie van Staatsveiligheid);
- langjarige tot voorbeeld strekkende persoonlijk inzetbereidheid.
De eretitel werd toegekend aan individuen (dat konden zowel medewerkers als niet-medewerkers van het ministerie zijn). Een persoon kon slechts eenmaal worden onderscheiden met de eretitel. Jaarlijks werden er 20 eretitels toegekend. Bij de onderscheiding hoorde naast een medaille ook een oorkonde en een geldbedrag van 5000 mark. De medaille werd op de linkerborst gedragen.
Op 1 februari 1990 werd de eretitel door de ministerraad afgeschaft.(De foto van de medaille is gemaakt door Vlassio Stefas.)
090 Verdienter Mitarbeiter der Staatssicherheit www.ddrmedailles.nlTypen medailles
De medaille horend bij de eretitel "Verdienter Mitarbeiter der Staatssicherheit" is rond. De medaille is goudkleurig en in het midden staat het symbool van het "Ministerium für Staatssicherheit" (ministerie vanr Staatsveiligheid). Hiernaast staan twee eikenblaadjes. Om het wapen heen staat de tekst "VERDIENTER MITARBEITER DER STAATSSICHERHEIT". De eerste twee woorden staan in een rood vaandel. De achterzijde bevat het staatswapen van de DDR omgeven door de tekst: "FÜR DEN SCHUTZ DER ARBEITER-UND-BAUERN-MACHT" (voor de bescherming van de arbeiders- en boerenmacht). De medaille is bevestigd aan een donkerrood lintje. Het draagteken is overtrokken met dezelfde stof. Daarop is een miniatuurafbeelding aangebracht van het wapen van het ministerie van Staatsveiligheid.
Rechts is afgebeeld een reproductie van een stoffen draagteken "Verdienter Mitarbeiter der Staatssicherheit". Het originele draagteken is gemaakt voor op het "Gesellschaftsjacke" van Erich Mielke, de minister van Staatsveiligheid. Hij werd onderscheiden op 8 februari 1970.
090 Verdienter Mitarbeiter der Staatssicherheit  www.ddrmedailles.nl
Bronnen
Frank Bartel, Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik von der Anfängen bis zur Gegenwart, Berlin, 1979, p.108.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p.71.
Klaus H. Feder & Uta Feder, Auszeichnungen im Ministerium für Staatssicherheit der DDR, Rosenheim 1996, p.120-129.
Ralph Pickard, Stasi Decorations and Memorabilia. A Collector's Guide. Lorton Virginia, 2007.
Ralph Pickard, Stasi Decorations and Memorabilia. Volume II. Lorton Virginia, 2012, p.586.
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p.157.