I 088 Aktivist der sozialistischen Arbeit
b c

Type a (1969)
De bronskleurige medaillle heeft de vorm van een vierkant, staande op een hoek. De lengte bedraagt 25 mm. Bovenaan zit een oog waarmee de medaille wordt bevestigd aan het draagteken. Aan de voorzijde staat een een hamer en passer op een rood vlak. Daaromheen staan twee aren. De voorzijde is voorzien van transparante lak. Aan de achterzijde staat de tekst: "AUF SOZIALISTISCHE ART ZU LEBEN ERFORDERT AUF SOZIALISTISCHE ART ZU ARBEITEN" (om op een socialistische wijze te kunnen leven moet men op een socialistische wijze werken). Het rechthoekig draagteken heeft een effen rood vlak en meet 13,5 mm bij 25,6 mm.
Type b (1969 - 1973)
De bronskleurige medaillle heeft de vorm van een vierkant, staande op een hoek. De lengte bedraagt 25 mm. Bovenaan zit een oog waarmee de medaille wordt bevestigd aan het draagteken. Aan de voorzijde staat een een hamer en passer op een rood vlak. Daaromheen staan twee aren. De voorzijde is voorzien van transparante lak. Aan de achterzijde staat de tekst: "AUF SOZIALISTISCHE ART ZU LEBEN ERFORDERT AUF SOZIALISTISCHE ART ZU ARBEITEN" (om op een socialistische wijze te kunnen leven moet men op een socialistische wijze werken). Het draagteken heeft een rode achtergrond en daarop is het staatswapen van de DDR afgebeeld. Ook het draagteken is voorzien van transparante lak.
Type c (1974 - )
De bronskleurige medaillle heeft de vorm van een vierkant, staande op een hoek. De lengte bedraagt 25 mm. Bovenaan zit een oog waarmee de medaille wordt bevestigd aan het draagteken. Aan de voorzijde staat een een hamer en passer op een rood vlak. Daaromheen staan twee aren. De voorzijde is voorzien van een polyester laag. De buitenste rand aan de bovenzijde loopt door - dit in tegenstelling tot eerdere types. Aan de achterzijde staat de tekst: "AUF SOZIALISTISCHE ART ZU LEBEN ERFORDERT AUF SOZIALISTISCHE ART ZU ARBEITEN" (om op een socialistische wijze te kunnen leven moet men op een socialistische wijze werken). Het draagteken heeft een rode achtergrond en daarop is het staatswapen van de DDR afgebeeld. Het draagteken is voorzien van polyester.
Type c (1974 - ) aan vijfhoekig lintje
De bronskleurige medaillle heeft de vorm van een vierkant, staande op een hoek. De lengte bedraagt 25 mm. Bovenaan zit een oog waarmee de medaille wordt bevestigd aan het draagteken. Aan de voorzijde staat een een hamer en passer op een rood vlak. Daaromheen staan twee aren. De voorzijde is voorzien van een polyester laag. De buitenste rand aan de bovenzijde loopt door. Aan de achterzijde staat de tekst: "AUF SOZIALISTISCHE ART ZU LEBEN ERFORDERT AUF SOZIALISTISCHE ART ZU ARBEITEN" (om op een socialistische wijze te kunnen leven moet men op een socialistische wijze werken). Het draagteken heeft een rode achtergrond en daarop is het staatswapen van de DDR afgebeeld. De medaille is bevestigd aan een vijfhoekig draagteken. Zo'n lintje werd wel gemaakt zodat de medaille gemakkelijk gecombineerd kon worden met andere medailles met een vijfhoekig lintje. In dit voorbeeld is sprake van een lintje zoals dat gedragen werd door medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken of het ministerie van Staatsveiligheid: de linkerbaan bovenop. Medewerkers van het ministerie van Nationale Verdediging droegen de rechterbaan bovenop. Het losse draagteken is voorzien van polyester.
Type d ( - 1990)
De bronskleurige medaillle heeft de vorm van een vierkant, staande op een hoek. De lengte bedraagt 25 mm. Bovenaan zit een oog waarmee de medaille wordt bevestigd aan het draagteken. Aan de voorzijde staat een een hamer en passer op een rood vlak. Daaromheen staan twee aren. De voorzijde is voorzien van transparante lak. De buitenste rand aan de bovenzijde loopt door. Aan de achterzijde staat de tekst: "AUF SOZIALISTISCHE ART ZU LEBEN ERFORDERT AUF SOZIALISTISCHE ART ZU ARBEITEN" (om op een socialistische wijze te kunnen leven moet men op een socialistische wijze werken). Het draagteken heeft een rode achtergrond en daarop is het staatswapen van de DDR afgebeeld. Het draagteken is voorzien van een polyester laag.