I-72 / 3-5449 Meister des Sports
Type b (1955 - 1970)
De zilveren medaille is rond en heeft een diameter van 30 mm. Op de voorzijde staat een portret van Werner Seelenbinder (1904 - 1944). Hij was een Duitse worstelaar en communist. Hij was lid van het communistische verzet dat streed tegen het nazi-regiem. Hij werd opgepakt en veroordeeld tot de doodstraf; op 24 oktober 1944 werd hij onthoofd.
Rondom zijn portret staat een krans van een lauriertwijg. 
Op de achterzijde staat de tekst: "MEISTER DES SPORTS" met daarbij een takje van eikenloof.
De medaille is bevestigd aan een strikje in de kleuren van de Duitse vlag. 
In de rand aan de onderzijde van de medaille is een zilvermerk aangebracht: 900 (Punze) om aan te geven dat er sprake is van een legering die bestaat uit 90% zilver.
De medaille kende geen los draagteken.
Type d
 (1973 - 1985)
De zilverkleurige medaille is rond en heeft een diameter van 30 mm. Op de voorzijde staat een portret van Werner Seelenbinder (1904 - 1944). Hij was een Duitse worstelaar en communist. Hij was lid van het communistische verzet dat streed tegen het nazi-regiem. Hij werd opgepakt en veroordeeld tot de doodstraf; op 24 oktober 1944 werd hij onthoofd.
Rondom zijn portret staat een krans van een lauriertwijg.
Op de achterzijde staat de tekst: "MEISTER DES SPORTS" met daarbij een takje van eikenloof.
De medaille is bevestigd aan een strikje in de kleuren van de Duitse vlag. Op het strikje is een metalen staatswapen aangebracht.
Het losse draagteken heeft een zwarte, rode en gele verticale band. Op de rode band is een portret van Seelenbinder aangebracht.