I 059 Verdienter Eisenbahner
059 Verdienter Eisenbahner  www.ddrmedailles.nlAchtergronden 
De eretitel "V
erdienter Eisenbahner" (verdienstelijk medewerker van de spoorwegen) werd ingesteld op 9 oktober 1950. in 1951 werd de titel voor het eerst toegekend. De titel werd toegekend voor:
- superieure prestaties bij het vervullen van de economische opgaven van de "Deutsche Reichsbahn" (de spoorwegmaatschappij van de DDR); 
- tot voorbeeld strekkende activiteiten en initiatieven in de socialistische concurrentie met als doel intensivering en verhoging van de effectiviteit van het transport, overslag en reparatie;
- het bereiken van discipline, orde en zekerheid in de spoorwegen;
- langjarige inzetbereidheid.

Jaarlijks werden maximaal dertig titels toegekend. De eretitel kon worden toegekend aan individuen. Een persoon kon in de regel slechts een keer worden onderscheiden. Bij de eretitel hoorde een medaille, een oorkonde en premie. De medaille werd op de linkerborst gedragen.
Typen
De medaille kent twee uitvoeringen. Een kleurige hanger die tussen 1951 en 1956 werd toegekend en een goudkleurige medaille met een diameter van tussen de 30 en 32 mm. De eerste versie meet 40,5 bij 30 mm. Op de voorzijde staat een stoomlocomotief met daarboven een Duitse vlag en eronder een hamer, passer en twee aren. Er om heen staat een krans van een lauriertak. Onder de tak staat de tekst: "VERDIENTER EISENBAHNER". De achterzijde is blanco. De medaille hangt aan een rechthoekig lintje in de kleuren van de Duitse vlag met daarop een metalen plaatje met het toekenningsjaar.
De tweede versie heeft op de voorzijde een gevleugeld wiel (het symbool van de "Deutsche Reichsbahn" met daaronder de tekst: "VERDIENTER EISENBAHNER". Tussen 1957 en 1965 stond er een jaartal bij. Daaronder twee gekruiste lauriertakjes. Op de achterzijde staat het staatswapen van de DDR. De medaille is bevestigd aan een blauw rechthoekig lintje met daarop twee verticale banen zwart-rood-geel. Het losse draagteken is identiek hieraan en heeft een metalen gevleugeld wiel. Tot 1970 werd een extra geëmailleerd draagteken verstrekt.

059 Verdienter Eisenbahner  www.ddrmedailles.nlDraagteken
Het boven afgebeelde stoffen draagteken "Verdienter Eisenbahner" iseen reproductie. Het origineel is gemaakt voor op het "Gesellschaftsjacke" van Erich Mielke, de minister van Staatsveiligheid. Opvallend is dat het zwarte verticale bandje ontbreekt - een inferieure kopie. Mielke werd onderscheiden: op 8 februari 1975. Rechts is een papieren draagteken van de medaille afgebeeld. Dit kon worden opgenomen in een "Interimsspange" samen met andere papieren draagtekens, zie dit voorbeeld van een draagteken met verschillende papiertjes die 31 medailles symboliseren.
Bronnen
Frank Bartel, Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik von der Anfängen bis zur Gegenwart, Berlin 1979, p.121.
Frank Bartel, DDR Spezialkatalog 1949-1990 Band I, Staatliche Auszeichnungen, Berlin, 2003, p.48-49.
Klaus H. Feder & Uta Feder, Auszeichnungen im Ministerium für Staatssicherheit der DDR, Rosenheim 1996, p.120-129.
Günther Tautz, Orden und Medaillen. Staatliche Auszeichnungen der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1983, p.143.