I 053 Held der Arbeit
053i Held der Arbeit www.ddrmedailles.nl
Achtergronden
De ondernemer Volker Pawlowaski - die onder andere met de verkoop van muursegmenten geld verdient - heeft een goudkleurige reproductie laten maken van de medaille "Held der Arbeit". De medaille is in de vorm van een penning gemaakt door de Münze Berlin in een oplage van 9999 exemplaren. De Münze Berlin was in de DDR-tijd de producent van de medaille en zij zouden met originele werktuigen die eerder gebruikt waren voor het maken van de medaille deze reproductie hebben gemaakt.
In elk geval is duidelijk dat een ander stempel is gebruikt - de afbeelding aan de voorzijde wijkt op een aantal cruciale punten af van het origineel. Meteen in het oog vallend is de het rondje op de passer dat ontbreekt. Verder is het achtergrondreliëf minder prominent en ontbreken een aantal nerven op de bladeren. Opvallens is ook dat het linkerbeen van de passer onder een blaadje zit. Dat is niet zo bij het origineel. (Links de reproductie, rechts is de originele medaille (type i) weergegeven. Onbekend is wanneer deze reproductie is gemaakt; in elk geval voor mei 2007.
Oorkonde
Bij de reproductie werd een kleine oorkonde geleverd. Op de oorkonde staat aangeven hoeveel reproducties er gemaakt zijn en dat er "Orignalwerkzeug" gebruikt is bij de productie ervan. 
De oorkonde kon op naam worden gezet.