I-005 Vaterländischer Verdienstorden in Bronze

Oorkonde 1982
Een voorbeeld van een oorkonde behorende bij de "Vaterländischer Verdienstorden in Bronze" ondertekend (facsimile) door Erich Honecker. Hij was voorzitter van de Staatsraad van 29 oktober 1976 tot en met 24 oktober 1989.
De oorkonde is voorzien van een droogstempel van de "Vorsitzende des Staatsrates".
De oorkonde is gedateerd op 1 mei 1982 en uitgereikt aan Willy Schubert. Dat de toekenning van een "Väterlandischer Verdienstorden" een grote eer was, blijkt uit de felicitatie die Schubert kreeg.  (Weergegeven zijn de pagina's 2 en 3 van de oorkonde).

Tekst oorkonde
DER VORSITZENDE DES STAATSRATES
DER
DEUTSCHEN DEMOKRATISCHEN REPUBLIK
VERLEIHT
WILLY SCHUBERT

DEN
VATERLÄNDISCHEN VERDIENSTORDEN
IN BRONZE

IN ANERKENNUNG BESONDERER
VERDIENSTE BEIM AUFBAU UND BEI DER
ENTWICKLUNG DER SOZIALISTISCHEN
GESELLSCHAFTSORDNUNG UND DER STÄRKUNG
DER DEUTSCHEN DEMOKRATISCHEN REPUBLIK

BERLIN, DEN 1. MAI 1982
005e Vaterländischer Verdienstorden in Bronze www.ddrmedailles.nl

Felicatie
De toekenning van een Vaderlandse Orde van Verdienste was een bijzondere gebeurtenis. Het betrof namelijk een relatief hoge onderscheiding. Felicitaties waren dan ook op zijn plaats. 
Willy Schubert kreeg zijn "Vaterländischer Verdienstorden in Bronze" en de bijbehorende oorkonde op 1 mei 1982. Dat de toekenning van een "Väterlandischer Verdienstorden" een grote eer was, blijkt uit de felicitatie die Schubert kreeg van Gerolf Müller (1. Sekretär van de SED-Kreisleitung van Brand-Erbisdorf).
005e Vaterländischer Verdienstorden in Bronze www.ddrmedailles.nlDe inzet van Schubert voor de partij en de staat wordt geroemd. Zijn levensgeschiedenis in relatie tot de partij komt uitgebreid aan de orde. Zo trad Schubert als jonge arbeider toe tot de partij van de arbeidersklasse via de arbeiderssportbeweging.
In 1948 kwam Schubert terug uit krijgsgevangenschap. Hij was daarna meer dan 15 jaar burgemeester. Tevens is hij betrokken geweest bij de collectivisering van de landbouwsector. Hij heeft een rol gespeeld in de Maschinen-Traktoren-Stationen (MTS). Dit waren centrale punten waar machines en tractoren werden uitgeleend aan boeren. De machines en tractoren bleven staatseigendom. 
Schubert was in 1982 meer dan 50 jaar lid van de SED.