I 004 Väterlandischer Verdienstorden in Silber 

Draagteken bij medaille type b

Het draagteken "Väterlandischer Verdienstorden in Silber" bij medaille type b - die gemaakt was met een zilvergehalte van .925 - heeft een zilvergehalte van .900. Het rechthoekige zilveren draagteken is overtrokken met zwart-rood-gouden stof. Onder het draagteken zit een metalen beugel bestaande uit viertal eikenbladeren. Het zilvermerk 900 is aangebracht op de achterzijde. Het speldje aan de achterzijde is met schroeven bevestigd aan het draagteken.

Draagteken bij medailles type c en d
Het draagteken "Väterlandischer Verdienstorden in Silber" dat bij de medaille type c en e werd verstrekt is gemaakt van non-ferrometalen - net las de bijgehorende medailles. Het onderscheidt zich van latere types door de schroefjes aan de achterzijde waar het speldje mee bevestigd is.
Het rechthoekige metalen draagteken is overtrokken met zwart-rood-gouden stof. Onder het draagteken zit een metalen beugel bestaande uit viertal eikenbladeren. 

Stoffen draagteken
004i Vaterländischer Verdienstorden in Silber www.ddrmedailles.nl
Generaloberst Horst Stechbarth (chef van de landstrijdkrachten en plaatsvervangend minister van Nationale Verdediging van 1972 tot en met 1989) is ook onderscheiden met  de "Vaterländischer Verdienstorden in Silber".  Hier afgebeeld een reproductie van een stoffen draagteken dat hij droeg als "Interimsspange", duidelijk is te zien de groene achtergrond die erop duidt dat dit draagteken werd gedragen op een uniform van de landmacht.